- Basuh rumpai laut, ramas2 seperti basuh beras 5-6 kali.
- Rendam rumpai laut yang telah dibasuh semalaman (rendam 5-8jam).
- Basuh rumpai laut lagi, ramas2 seperti basuh beras 5-6 kali
- Nisbah air, 100gram rumpai laut = 2.5 liter air kosong
- Masak dengan api yang perlahan selama 30 minit. Kacau sehingga hancur
- Biarkan ia sejuk sebelum diletakkan ke dalam bekas dan disimpan dalam peti ais
- Kolagen ni tahan lama sebab ianya anti bakteria.
Perhatian: Utk mengurangkan rasa hanyir rumpai laut, rendam rumpai laut dgn daun pandan atau asam keping atau letak sehelai daun pandan semasa memasak rumpai laut.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.