SET KERONSANG HARGA BORONG RM 70 TIDAK TERMASUK KOS POS

SET KERONSANG HARGA BORONG RM 70 TIDAK TERMASUK KOS POS
keronsang liza mutiara sabah

KALAU DAH BEKENAN, JOM ORDER

Jom Shopping di facebook..
Pilihan di tangan anda.
Pilih,order,beli dan guna.
CARA-CARA ORDER
1-PILIH BARANG
2-Whatsupp 019-8013761 @ mesej FB
@ SMS SAYA 019-8013761
3-DAH TRANSFER..SILA SERTAKAN BUKTI PEMBAYARAN melalui vWhatsupp atau pon sya chek terus di internet banking
4-SAYA TERIMA DUIT..BARU SAYA AKAN PROCEED ORDER.
JIKA ANDA TRANSFER DARI BANK LAIN KE BANK LAIN CONTOH CIMB - MAYBANK.. SILA SERTAKAN RESIT/ BUKTI PEMBAYARAN.. SEBAB INI AKAN MENGAMBIL MASA 3 HARI BEKERJA BARU MASUK BANK SAYA..KEMUDIAN BARU SAYA AKAN PROCEED ORDER YEA
5-LEPAS TU BARU SAYA POS
6- LEPAS POS SAYA AKAN SMS NUM TRACKING POS LAJU
DAN UPDATE DI WALL FB
untuk cek status brang anda blh cek di sini k >>http://www.poslaju.com.my/track.aspx << .. just masukkan tracking num anda.. ^^TERIMA KASI

Ahad, 30 Jun 2013

isu rumpai laut tiada kolagen????



Isu Satu blog buat kenyataan mengenai rumpai laut yg tidak mengandungi protien (kolagen),hanyalah satu teknk buruk dalam perniagaan . kehadiran rumpai laut mentah dalam pasaran menyebabkan byk produk collagen tidak jalan ..

Bukti yg menyatakan Rumpai Laut membantu mengekalkan kolagen dlm kulit-Dr Muta Harah Zakaria.. Pensyarah Jabatan Akuakultur Fakulti Pertanian, UPM

Sumber:Berita Harian.
Isnin, 15hb April 2013
petikannya:
"rumpai laut mengandungi kandungan mineral,asid amino dan beta karotein yang tinggi bagi membantu mengekalkan KOLEGEN dalam kulit"..
Bukti yg menyatakan Rumpai Laut membantu mengekalkan kolagen dlm kulit-Dr Muta Harah Zakaria.. Pensyarah
Jabatan Akuakultur Fakulti Pertanian, UPM

Sumber:Berita Harian.
Isnin, 15hb April 2013

kebaikan dan khasiat rumpai laut yang harus anda ketauhi

Rumpai laut adalah sejenis tumbuhan yang tumbuh di bawah permukaan laut dan terkenal dengan kandungan khasiatnya. Sejak berabad lamanya rumpai laut sudah digunakan di dalam diet harian manusia di seluruh dunia seperti di Jepun, Canada dan China. Terdapat beberapa jenis rumpai laut yang dijadikan makanan dan dikultur di beberapa kawasan di seluruh dunia seperti nori, wakame dan kappaphycus alvarezii. Kappaphycus Alvarezii (nama dagangan -eucheuma cottonii) adalah sejenis rumpai laut yang tergolong dalam kategori rumpai merah yang mengandungi banyak khasiat berguna kepada tubuh badan manusia. Negara-negara seperti Filipina, Indonesia dan Malaysia adalah antara negara-negara utama di Asia Tenggara yang mengkultur rumpai laut Kappaphycus Alvarezii. Di Malaysia, Kappaphycus Alvarezii dikultur secara besar-besaran di negeri Sabah terutamanya di Semporna, 

Kunak, Lahad Datu dan Kudat.

Rumpai laut sering dikaitkan dengan aspek kecantikan dan kesihatan tubuh badan manusia berikutan dengan kandungan khasiatnya yang sangat baik untuk tubuh badan manusia. Di Malaysia, rumpai laut sering dikaitkan dengan kolagen yang sangat penting untuk melambatkan proses penuaan pada kulit. Kolagen adalah merupakan protein semulajadi yang terkandung di dalam hampir seluruh struktur sokongan badan manusia seperti kulit, tendon (urat yang menghubungkan otot ke tulang), hati, paru-paru, arteri, kornea, tulang, saluran darah, buah pinggang dan beberapa organ dalaman yang lain. Kolagen berfungsi sebagai agen yang membantu dalam proses menegangkan kulit dan pembaharuan sel kulit dan tisu badan yang berterusan. Kolagen terbentuk daripada asid amino asas/perlu yang mengandungi tiga komponen utama iaitu glycine, lysine dan proline. Kappaphycus Alvarezii mengandungi 2.27 ± 0.32 glycine, 2.02 ± 0.09 proline dan @1.45 ± 0.48 lysine ((mg g⁻¹ berat kering) bagi setiap satunya) yg menjadi asas kepada pembentukan kolagen. Kappaphycus Alvarezii mengandungi 60.59% asid amino asas/perlu yang menjadikan rumpai laut sebagai tumbuhan yang sangat berguna dalam memastikan kolagen dalam tubuh badan manusia kekal pada keadaan asal dan juga memperkukuhkan lagi struktur kolagen dalam badan.


Selain daripada kandungan asid amino asas/perlu, rumpai laut juga mengandungi beberapa khasiat lain yang sangat berguna kepada tubuh badan manusia. Antara nutrisi yang terkandung di dalam rumpai laut adalah seperti protein, iodin, multitude fibre/ pelbagai fiber, kalsium, agen anti-oksida, beta-karotin, niacin, magnesium, potassium, zat besi, sodium, karbohidrat, fosforus, Omega-3, omega-6, vitamin A, B1, B2 dan B6. Kandungan nutrisi rumpai laut ini sangat berguna dalam mengekalkan kesihatan badan manusia. Nutrisi-nutrisi penting ini sering dikaitkan dengan kebolehan mengurangkan risiko menghidap penyakit kronik seperti penyakit jantung, penyakit berkaitan dengan sistem pencernaan, diabetes, kanser dan lain-lain.
Vitamin B6 yang terkandung di dalam rumpai laut jenis Kappaphycus Alvarezii sangat diperlukan dalam meningkatkan kadar metabolisma badan dan baik untuk sistem saraf badan manusia. Vitamin B6 juga digunakan untuk menghasilkan hemoglobin yang diperlukan untuk mengangkut oksigen dalam saluran darah. Selain daripada itu, vitamin B6 berfungsi untuk menstabilkan amaun sodium dan potassium dalam badan manusia.
Magnesium yang terkandung di dalam rumpai laut mampu mengurangkan simptom-simptom seperti keletihan dan masalah insomnia. Ia juga di perlukan oleh tubuh badan manusia bagi memastikan otot dan saraf dapat berfungsi dengan normal. Selain daripada itu magnesium juga berfungsi menguatkan struktur tulang manusia.
Manakala potassium di dalam rumpai laut membantu otot dan fungsi saraf yang baik. Ia juga mampu mengurangkan risiko tekanan darah tinggi, masalah jantung dan juga buah pinggang. Potasium berguna dalam mengimbangi kandungan sodium dalam badan dan membantu menstabilkan tekanan darah.
Vitamin B1 di dalam rumpai laut berfungsi menukarkan karbohidrat kepada glukos yang digunakan untuk menghasilkan tenaga. Vitamin B1 diperlukan untuk menghasilkan kulit, rambut, mata dan hati yang sihat. Selain daripada itu, vitamin B1 juga membantu menguatkan sistem imun badan.
Vitamin B2 di dalam Kappaphycus Alvarezii diperlukan dalam pembentukan sel darah merah dan menghasilkan antibodi badan, melegakan keletihan mata dan penting dalam pencegahan dan rawatan masalah cataract. Vitamin B2 juga penting dalam proses pertumbuhan fetus dalam kandungan. Kekurangan vitamin B2 boleh menyebabkan keguguran kandungan. Selain daripada itu vitamin B2 juga dapat membantu penyerapan zat besi dan vitamin B6 ke dalam tubuh badan manusia.
Kandungan omega-3 dalam rumpai laut sangat berguna kepada kesihatan tubuh badan manusia. Omega-3 yang terdapat di dalam rumpai laut menjadikan rumpai laut sebagai makanan rendah lemak yang sangat sihat untuk dimakan. Omega-3 juga boleh membantu dalam mengurangkan risiko penyakit jantung, kanser dan artritis.
Rumpai laut mengandungi iodin yang berguna kepada tubuh badan manusia. Iodin yang terhasil daripada tumbuhan laut ini diperlukan untuk memastikan kelenjar tiroid dapat berfungsi. Iodin yang terkandung di dalam rumpai laut adalah iodin 127 (‘safe, natural dietary iodine’) yang mana iodin jenis ini dapat membantu tubuh badan manusia daripada terdedah kepada iodin radioaktif (yang selalunya terkandung dalam air paip berklorin). Iodin yang terhasil daripada tumbuhan laut ini diperlukan untuk memastikan kelenjar tiroid dapat berfungsi dengan baik. Ianya dapat membantu dalam proses sintesis hormon tiroid yang mengawal metabolisma badan manusia. Kekurangan iodin semasa mengandung boleh menyebabkan kepada berlakunya masalah-masalah seperti tekanan darah tinggi dan masalah keguguran kandungan. Pengambilan rumpai laut sekurang-kurangnya 3 kali seminggu dapat membekalkan iodin kepada ibu-ibu mengandung. Kandungan iodin di dalam rumpai laut merah adalah rendah berbanding dengan rumpai laut lain. Kandungan iodin dalam rumpai laut yang melalui proses ‘sun-bleached’ adalah rendah berbanding dengan proses pengeringan yang lain.



Rumpai laut adalah sumber serat yang sangat baik kepada tubuh badan manusia dan mampu membantu dalam proses penurunan berat badan dengan cara yang sihat. Serat yang terkandung di dalam rumpai laut boleh membantu melawaskan sistem pencernaan. Serat boleh larut dalam rumpai laut boleh membantu dalam mengurangkan kandungan kolesterol dalam badan bagi mengelakkan daripada berlakunya masalah sindrom metabolik.


Secara amnya dapat kita simpulkan bahawa rumpai laut Kappaphycus Alvarezii mengandungi bahan-bahan utama dalam pembentukan kolagen seperti asid amino asas/perlu. Asid amino asas/perlu ini terbentuk daripada element-element seperti glycine, lysine dan proline yang menjadi asas kepada pembentukan kolagen. Kandungan nutrisi rumpai laut yang kaya dengan khasiat berguna kepada tubuh badan manusia telah menjadikan rumpai laut sebagai sejenis makanan yang diperlukan oleh setiap individu. Pengambilan rumpai laut di dalam diet seharian seseorang individu itu dapat membantu mengekalkan kesihatan tubuh badan. Selain daripada itu, fungsi asid amino asas/perlu di dalam rumpai laut mampu membantu mengekalkan kelembapan kulit, membina dan memperbaiki sel tisu di dalam tubuh manusia menjadikan rumpai laut sebagai makanan yang boleh membantu melambatkan proses penuaan. Rumpai laut bertindak ke atas tubuh badan manusia secara menyeluruh dan tidak tertumpu kepada pembaikan sel tisu kulit semata-mata sekaligus menjadikannya sebagai makanan tambahan yang sangat diperlukan oleh tubuh badan manusia

ulam yang paling bagus ialah rumpai laut mentah

Makanan yang berserat tinggi adalah amat penting kepada badan kita demi untuk mencegah sebarang penyakit kronik seperti kanser diebetes dan penyakit jantung. Kita perlu mengambil serat antara 20-30g sehari untuk mengekalkan kesihatan kita. Antara khasiat makanan berserat tinggi ini ialah:

1. Membantu melancarkan proses penghadaman diusus besar.
2. Merendahkan paras kolesterol.
3. Membantu menstabilkan paras glukosa dalam darah.
4.Membantu dalam pengurusan b
erat badan.

Serat terdapat didalam makanan seperti sayuran, buah-buahan, kekacang, dan bijiran.

Untuk pengetahuan anda rumpai laut yang merupakan sejenis sayuran laut mempunyai kandungan serat yang tinggi dan pengambilanya setiap hari benar-benar dapat membantu merawat penyakit-penyakit diatas disamping mengekalkan kesihatan kita. Jadikannya sebagai makanan harian kita sekeluarga.


kolagen rumpai laut sabah

Salam sejahtera.

Untuk makluman, pembangunan industri rumpai sebenarnya telah mendapat sokongan penuh dari pihak kerajaan memandangkan ianya amat berpotensi besar untuk dimajukan dan merupakan salah satu industri yang berimpak tinggi. Kerajaan memberi perhatian, bantuan dan sokongan penuh untuk memajukannya samada dalam industri huluan yang melibatkan pengurusan ladangnya yang lebih efisien dan efektif serta industri hiliran yang merangkumi kerja-kerja penyelidikan dan pembangungan produk samada dalam kategori makanan atau bukan makanan. Orang Jepun sudah lama mengamalkan pemakanan sayuran laut ini berbanding kita di Malaysia yang baru saja celik mata mengenai kehebatan anugerah Allah ini. Dan ada pula yang meragui dan memandangkan negatif terhadapnya. Tak kenal maka tak cinta. Betul tak?.

Untuk maklumat lanjut, sila rujuk Pusat Penyelidikan Industri Hiliran Rumpai Laut (SDRC) yang telah ditubuhkan bersama dengan Jabatan Perikatan di UKM.


keronsang harga borong dan murah berbaloi-baloi jom order

stok terhad, sapa nak kene order dulu. keronsang 3 juntai sedozen rm 85 hrga tidak termasuk postage.( berbeza harga sebab tambah gelang mutiara diamond pada tengah keronsang) manakala rm 70 hrga borong tidak termasuk postage untuk keronsang juntai 1 je. pada yang berminat untuk memulakan perniagaan kecil-kecilan sempena hari raya ni bole sms/whatsupp 019-8013761 untuk order.lagi senang whatsupp terus pada pihak kami gambar2 patern yang berminat senag untk pihak kami chek stok yang ada .jom sahabat2 fb, kita mulakan pernigaan dengan modal yang rendah x sampai pon rm100. keuntungan anda lebih dari rm 100 untuk sedozen ( 12 set)












keronsang sedozen rm70 harga borong tidak termasuk postage.pembelian 2 dozen ke atas freepostage dari sabah kesemenajung.jom order laju2..patern semua boleh campor2.sms/whatsup untuk order 019-8013761


















cincin mutiara rm 15 harga tidak termasuk postage..pembelian borong ada less sms/whatsupp untuk 

order 019-8013761






gelang mutiara diamond rm 25 .untuk pembelian borong sms.whatsupp untuk order 019-8013761






gelang mutiara dewasa rm 15, kanak2 rm 10



Jumaat, 28 Jun 2013

keronsang rambu- ramba dan lain2 dengan harga borong sempena raya 2013

mari- mari raya  jom buat duit dengan peniagaan keronsang kecil -kecilan.bermula dengan modal yang rendah sedozen rm 70 (tidak termasuk postage) harga tetap dan borong ,pembelian 2 dozen ke atas freepostage.setiap patern2 boleh campor2. anda boleh menjual dengan hrga 15 hingga 12 1set..wahh bnyaknya untung peruncit. jom rebut peluang untung menjana pendapatan di musim perayaan dengan peniagaan berasaskan mutiara , kristal dan glasspearl sabah.anda x perlu lagi bersusah payah datang ke sabah, hanya dengan pembelian borong secara online saja .jom order patern2 terbaru sementara stok masih ada. siapa cepat dia dapat.019-8013761 sms/whatsupp






mari- mari raya  jom buat duit dengan peniagaan keronsang kecil -kecilan.bermula dengan modal yang rendah sedozen rm 70 (tidak termasuk postage) harga tetap dan borong ,pembelian 2 dozen ke atas freepostage.setiap patern2 boleh campor2. anda boleh menjual dengan hrga 15 hingga 12 1set..wahh bnyaknya untung peruncit. jom rebut peluang untung menjana pendapatan di musim perayaan dengan peniagaan berasaskan mutiara , kristal dan glasspearl sabah.anda x perlu lagi bersusah payah datang ke sabah, hanya dengan pembelian borong secara online saja .jom order patern2 terbaru sementara stok masih ada. siapa cepat dia dapat.019-8013761 sms/whatsupp