SET KERONSANG HARGA BORONG RM 70 TIDAK TERMASUK KOS POS

SET KERONSANG HARGA BORONG RM 70 TIDAK TERMASUK KOS POS
keronsang liza mutiara sabah

KALAU DAH BEKENAN, JOM ORDER

Jom Shopping di facebook..
Pilihan di tangan anda.
Pilih,order,beli dan guna.
CARA-CARA ORDER
1-PILIH BARANG
2-Whatsupp 019-8013761 @ mesej FB
@ SMS SAYA 019-8013761
3-DAH TRANSFER..SILA SERTAKAN BUKTI PEMBAYARAN melalui vWhatsupp atau pon sya chek terus di internet banking
4-SAYA TERIMA DUIT..BARU SAYA AKAN PROCEED ORDER.
JIKA ANDA TRANSFER DARI BANK LAIN KE BANK LAIN CONTOH CIMB - MAYBANK.. SILA SERTAKAN RESIT/ BUKTI PEMBAYARAN.. SEBAB INI AKAN MENGAMBIL MASA 3 HARI BEKERJA BARU MASUK BANK SAYA..KEMUDIAN BARU SAYA AKAN PROCEED ORDER YEA
5-LEPAS TU BARU SAYA POS
6- LEPAS POS SAYA AKAN SMS NUM TRACKING POS LAJU
DAN UPDATE DI WALL FB
untuk cek status brang anda blh cek di sini k >>http://www.poslaju.com.my/track.aspx << .. just masukkan tracking num anda.. ^^TERIMA KASI

Khamis, 19 Mei 2011

cheese tart dan egg tart

blubery cheese tart ilham dan tunjuk aja dir kawn2 fb dan Nazian Nasir tp saya ubah suai sikit je ikut bahan2 yg ada di dapor.

bahan untuk kulit(crust):
250 gm mentega
100 gm gula aising( 1/2 cwn
tpg gndm 2 cwan
1 bj telur 

Filling:
Blueberry

Bhn Inti(cheese cream):
250 gm cheese cream
1/2 cwan gula pasir di belender halus
1 biji telur
2 sudu besar mentega
sedikit air perahan lemon
4 sudu besar whiping krim (klau tak letak pon takpe..saya letak sbb sambil buat tart buat cheese cake sekali)

cara2 membuat kulit:
Pukul butter dgn gula aising hingga kembang,masukkan telur dan esen vanilla.pukul sebati.
Masukkan tpg,uli hingga menjadi doh yg lembut.
Masukkan doh dlm acuan tart,bkr selama 15-20 minit dlm suhu 180c.

Cara membuat cheese cream(inti):
pukul semua bhn hingga kembang.

masukkan sedikit krim keju dlm kulit tat yg telah sejuk( kalau panas takut krim cair pulak ) kemudian masukan filling blueberry diatasnya dan paipkankan krim keju lg sekali menutupi filling 
Untuk lakaran bhg ats,paipkan filling dlm bentuk 2 atau 3 garisan kemudian lorek dgn lidi sate dan boleh jugak ambik sedikit adunan cheese tu dan warnakan kaler purple dan lorekkn dgn lidi buat lah 3, 4 garisan.pastu tarik jdilah ia bunga 
Bakar semula 5 atau 10 minit agak2la sehingga cheese cream tidak melekat di jari,keluarkan dari oven...biarkan sekejap dan boleh dimasukkan kedlm peti ais.

kulit tart..nk buat tar telur dn tart keju pon boleh..kene tebal sikit yek kt tepi2 tu nanti pecah klu nipis


blubery cheese tart ilham dan tunjuk aja dir kawn2 fb dan Nazian Nasir tp saya ubah suai sikit je ikut bahan2 yg ada di dapor.

bahan untuk kulit(crust):
250 gm mentega
100 gm gula aising( 1/2 cwn
tpg gndm 2 cwan
1 bj telur 



cara2 membuat kulit:
Pukul butte/mentegar dgn gula aising hingga kembang,masukkan telur dan esen vanilla.pukul sebati.
Masukkan tpg,uli hingga menjadi doh yg lembut.
Masukkan doh dlm acuan tart,bkr selama 15-20 minit dlm suhu 180c.
cheese tart blubery baru nak bakar..
sedia untuk di ngappp
yang ni tart telur..cuma kena buat kastad telur.hnye blender sdikit sntan, telur 2 biji, sedikit gula dlm 10 sudu ke, 5 sudu tpong kastad dn esen vanila tak bg ade bau hnyir telur.pastu tunagkn dlm kulit  tart dn bakoo.kita bakoo..

kek indulgent resepi zuraini Alias..TQ sis

kek indulgent resepi d tunjuk ajar dari zuraini alias dn sue aleen..tapi saya dh ubah suai sikit guna spong kek perasa pandan dn mousse hitam je 1 lapisan.

Bahan A
30gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
100gm gula kastor
130gm tepung naik sendiri
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
60ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
1 tsp esen vanila

Bahan B
4 biji putih telur
60gm gula kastor
1/4 tsp cream of tartar

Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.
2. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
3. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
4. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 4 lapisan.

Filling : Mousse Coklat Hitam :
200gm chocolate masakan hitam
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
1/2 tbsp mentega
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
1 1/2 tbsp gelatin
50ml air
simpan sedikit adunan untuk di sapu tipis kepada kek)

Filling : Mousse Coklat Putih :
200gm coklat masakan putih
100ml susu segar UHT
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
2 tbsp gelatin
50ml air

Topping Coklat Ganache
150ml Anchor whipping cream (tawar)
350gm coklat masakan hitam
1 tbsp mentega cair
(Masak secara double boiler, panaskan whipping cream *** hingga berbuih di tepi periuk, masukkan coklat dan mentega, kacau hingga cair dan tuang ke atas kek)

*** Hiasan : Untuk piping coklat ganache di atas kek, sejukkan dahulu coklat di dalam peti sejuk selama 4 jam. Keluarkan dari peti sejuk dan kacau dengan hand whisk hingga rata, masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle pilihan dan pipe di atas kek atau di tepinya. Setelah siap masukkan kembali kek yang di hias dengan coklat ke dalam peti sejuk.

*** Untuk mendapatkan coklat ganache yang lebih keras tambahkan sukatan coklat masakan lagi banyak lagi pekat teksturnya dan sesuai untuk membuat bunga atau border.

Cara-cara :

Mousse Coklat Hitam
1. Rendam gelatin dgn air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan
2. Cairkan coklat masakan secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti mentega dan gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan whipping cream yang diputar, gaul hingga rata.

Mousse Coklat Putih
1. Rendam gelatin dan air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan.
2. Cairkan coklat masakan putih secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan susu cair dan whipping cream yang diputar. Gaul hingga rata.
4. Masukkan mousse ke dalam peti sejuk selama 4 jam sehingga beku. Kemudian keluarkan dan pukul dengan whisk menggunakan high speed hingga pekat dan bertanduk. Seeloknya mousse coklat putih di buat sehari lebih awal. *** dan di simpan di dalam peti sejuk. Apabila hendak di gunakan, whisk semula hingga kembang baru di sapu ke atas kek.

Cara-cara :
1. Potong chiffon kek kepada 4 lapisan.
2. Lapisan Pertama : Letak kek ke dalam loyang 9" (loose base tin). Tuang mousse coklat putih di atasnya dan ratakan.
3. Lapisan Kedua : Letak kek di atas lapisan pertama, tuang mousse coklat hitam di atasnya dan ratakan.
4. Lapisan Ketiga : Letak kek di atas lapisan kedua, tuang baki mousse coklat putih dan ratakan.
5. Untuk lapisan terakhir, letak kek di atas lapisan ketiga dan simpan di dalam peti sejuk semalaman.
6. Keluarkan kek dari acuan, sapu tipis dengan mousse coklat hitam keseluruh kek dan simpan sekejap di dalam peti sejuk hingga beku.
7. Letak cake di atas wire rack dan tuang topping coklat ganache, biar coklat mengeras baru di hias.
8. Potong menggunakan pisau yang direndam di dalam air panas, lap dan potong kek.


dh d sapu ats kek yg d kerat 2..tunggu ptg kang bru deco..nk main tenet jap
bekecah2 dapor time nk mendeco..dh siap..mlm baru bedal..
ni bru lepas bedal..x sabo bdk2 ni nk tunggu suhu bilik.kluar je dri peti ais dh dornag suh potong..abes sememeh..tp kek nye sungguh sedap terasa coklat nye walalllllah..lazat.krim nye je x bg anak2 mkn..manis, dh le coklat mousse tu manis..bahaya
tengok tu..BUDU x ketinggalan nk tumpang enterframe..

Ahad, 15 Mei 2011

Apam nasi

apam nasi resepi dn tunjuk ajar dri Idah Zaidin..sedap sangat tau.saya buat 1/2 sukatan pon dh bnyk.time kasih bnyk2 idahh..esok buat lg..x ckop lak

Bahan2:-
3 cawan tepung beras (1 1/2 cwan)
1 cawan tepung gandum( 1/2)
2 cawan gula pasir (1)
1 packet yis mauripan (1/2)
2 cawan nasi (1)
3 cawan air (1 !/2) 

Cara-cara 

1.masukkan semua bahan ke dalam mangkuk yg sederhana besar kecuali nasi dan air 
2.gaul bahan tersebut dan ketepikan sementara waktu 
3.blender nasi dengan air sampai betul2 hancur 
4.campurkan nasi yg telah diblend dengan bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan 
5.biarkan adunan mesra selama satu jam..adunan akan mengembang selepas tu... 
6.selepas satu jam, isikan adunan ke dalam acuan dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu dalam 10-15minit 
7.PERINGATAN: sapukan acuan dengan sedikit minyak sebelum mengukus supaya hasilnya mengikut bentuk acuan bila dikeluarkan.


cheeese cake

Isnin, 2 Mei 2011

order lagi dri kawan c gadis dan bujang

nasik lemak seringgit je..timun dgn kcng x dooo..tu budak2 kawn anak pesan..x moo timunnnn


pop corn 3 versi 3 kaler order dri kawan2 c bujang..
donut dan kek kukus coklat order dari kwan2 c gadis



kuih bijan atau ondeh2 goreng

kuih bijan yg tengah d goreng..kena guna api pelahan yek.
kuih bom bijan yg tak meletup..hasil tunjuk ajr dari biras noorshahizan Mohd said..akhirnye kuih bom ku tak meletup ..petuanye..gunakan api yg sangt kecikk..tp nk masak amik masa 40 minit dlm kuali..ayoyo..manyak lama wooo

kuih bom bijan hasil tunjuk aj rNoor Shahizan Mohamad Said..tq noor banyak2 sbb tunjuk ajr mengelakkn kuih bom meletup hnye mengunakan api yg kecik je.
bahannya:
1/2 kampit tepong pulut
5 sudu besar penuh tpong gndum
air kapur 1 sudu besar ( kapor d bancuh dgn air yek jdikn 1 sudu besar)
1 sudu besar gula halus(ala.. nk letak gula pasir biasa pon boleh)
minyak yg bnyk untuk mengoreng
bijan 
inti kelapa/inti kcng hitam. inti kacang tanah dan inti kaya pon boleh.saya buat inti kaya pndan sbb kelapa tak de

caranya:
cmporkn kesemua tepong dn air kapor serta gula..pastu masukkn air biasa dlm 1.2 cwan..uli..klau keras masukkn lg..kalu lebek..tmbahkn tpong pulut ke tpong gndum ke..boleh agak2 .pastu leperkn dn msukkn inti.kemudian gelekk2kn dlm bijan yg dh ade dlm pinggan.sedia untk mengoreng

masukkn minyak dlm kuali (guna kuali besar klu nk goreng bnyk)
masukkn kuih bom dlm kuali.lepas tu bru buka api tp kecik je api tu.biarkn je x payah nk balik -balikkn kuih tu sbb api tu kecik.pastu kuih bom tu kembang pusingkn kuih bom tu spaya masaknye sekata.kuatkn api dgn api sederhana besar dlm 1 minit je..pastu kecikkn semula api tu dn tunggu lah hingga masak..saye goreng kuih ni dlm 40 minit..lama sungguh...
ok selamat mencuba.

order2..dari kawan anak2..

donut coklat  yang kawan2 c bujang order..
muufin coklat yg di order oleh kawan2 c gadis.

muffin resepi puan Norliza
BAHAN( A)
:2 CAWAN TEPUNG GANDUM
2 CAWAN GULA PASIR yang di blender halus
1 CAWAN SERBUK KOKO
1 SUDU TEH SODA BIKARBONAT
1 SUDU TEH BAKING POWDER
BAHAN( B)
1 CAWAN SUSU CAIR
1 CAWAN AIR PANAS
1 CAWAN MINYAK MASAK
1 SUDU TEH GARAM
BAHAN( C)
2 BIJI TELUR
1 SUDU TEH ESEN VANILA
CARA BAHAN(A)
D GAUL RATA dan ayak..
cara.BAHAN(B)
DICAMPUR SEMUANYA, KACAU RATA nak blender pon boleh untk hncurkn smua tu
cara.BAHAN( C.)
. TELUR DIPUKUL DENGAN ESEN VANILA (PUKUL MCM TELUR DADAR)
.MASUKKAN BAHAN( B) KE DALAM BAHAN( A)
KACAU rata LEPAS TU MASUKKAN BAHAN ( C) MASUKKAN DALAN CUP KECIL KUKUS SAMPAI MASAK. KIRA2 15MINIT(SEbelum kukus tu..kena didihkn air kukusan )..masa nK MASUKKN ADUNAN SELEPAS MENGUKUS ADUNAN PERTAMA..TUTUP KUKUS TU KENA LAP DGN KAIN SPAYA AIR WAP TAK MENITIK..KALAU NAK MEREKAH ..KUKUS DGN API KUAT.KALAU X NK BAGI MEREKAH KUKUS API SEDERHANA
KEMUDIAN BILA AIR DH HMPIR2 NK KERING..TUANGKN AIR PANAS YG MENDIDH KT DLM KUKUSAN TU JAGN GUNA AIR SEJUK NANTI MUFFIN TAK NAIK.

kuih bijan dn muffin coklat yang kawan anak2 ku order..alhmdulilah..rezeki
kuih bijan yg tengah d goreng..kena guna api pelahan yek.
kuih bom bijan yg tak meletup..hasil tunjuk ajr dari biras noorshahizan Mohd said..akhirnye kuih bom ku tak meletup ..petuanye..gunakan api yg sangt kecikk..tp nk masak amik masa 40 minit dlm kuali..ayoyo..manyak lama wooo

kuih bom bijan hasil tunjuk aj rNoor Shahizan Mohamad Said..tq noor banyak2 sbb tunjuk ajr mengelakkn kuih bom meletup hnye mengunakan api yg kecik je.
bahannya:
1/2 kampit tepong pulut
5 sudu besar penuh tpong gndum
air kapur 1 sudu besar ( kapor d bancuh dgn air yek jdikn 1 sudu besar)
1 sudu besar gula halus(ala.. nk letak gula pasir biasa pon boleh)
minyak yg bnyk untuk mengoreng
bijan 
inti kelapa/inti kcng hitam. inti kacang tanah dan inti kaya pon boleh.saya buat inti kaya pndan sbb kelapa tak de

caranya:
cmporkn kesemua tepong dn air kapor serta gula..pastu masukkn air biasa dlm 1.2 cwan..uli..klau keras masukkn lg..kalu lebek..tmbahkn tpong pulut ke tpong gndum ke..boleh agak2 .pastu leperkn dn msukkn inti.kemudian gelekk2kn dlm bijan yg dh ade dlm pinggan.sedia untk mengoreng

masukkn minyak dlm kuali (guna kuali besar klu nk goreng bnyk)
masukkn kuih bom dlm kuali.lepas tu bru buka api tp kecik je api tu.biarkn je x payah nk balik -balikkn kuih tu sbb api tu kecik.pastu kuih bom tu kembang pusingkn kuih bom tu spaya masaknye sekata.kuatkn api dgn api sederhana besar dlm 1 minit je..pastu kecikkn semula api tu dn tunggu lah hingga masak..saye goreng kuih ni dlm 40 minit..lama sungguh...
ok selamat mencuba.



step by step cake barbie doll

s
sempena 1 hb 5 ni memang dh niat nak buat kek dn pulut kuning..1 mei adalah hari istimewa saya sekelurga..lepas tu anak2 syorkn buat kek barbie dol..saya pon study2 lah kek ni dn cmne cara2 nk mendeco.lepas tu tnmpk puan mastura yasak buat kek barbie doll dn uatkn album step by step..maka dgn segeranya saya trus msj2 dn tnye beliau serba serbi tentang kek ni dn teknik2nya..akhirnya dgn tunjuk ajar mastura Yasak..saya berjaya jugak buat kek ni wlupon tak secantik mcm sifu mastura..hehehehehe..ni lah kek yg saya dan anak2 siapkn selama 2 hari.almaklum lah bru nk belajr mendeco , kek ni tak berapa kemas dn comel mcm kek kwan2 Fb yg lain tp takpe lah saya letakkn jugak kt blog ni untuk tatapan kawan2 blogger d alam maya.jom kita tgok...

ke yg di ats tu saya buat kek span dn baru nak bakarr.guna oven pusakan je masa mula2 dpt anak ptama.tenggek kt dpor gas.

aduhai..tungang alngang lak uplod gmbr..ok yg dh siap tu saya gunakn hnye 3 biji kek je..yg kaler purple tu saja2 je lebihn adunan kek buh kaler purple dn perisa blubery..yg kek besar sikit tu perasa pandan dn yg 2 biji tu persa vanila je.

inilah 3 biji dan saiz yg berlainan.maaf yek saya tak tau berapa saiznya.semua ni kecik2 je loyang

icing krimwell 500 gm
shrtening 250 gm, gula halus 2 cwan d ayak
2 sudu besar air..mixer hingga sebati dn gebusss yg kt gmbr ni separuh je..lgi 1 dah siap buh kaler..
saya guna whiping krim non diary (fresh cream ) untk sapu kat setiap lapisan kek sbb nk hbiskn stok krim ni.rasa lgi sedap dri buttercream dn x muak tp adunannya agak cair..kena masukkn dlm peti ais 2, 3 jam dulu..almaklum le saye mak budk bru belajr..hehehehehe

sapuakn icing ats setiap lapisan kek supaya kk melekt ntara 1 sama lain
anak patong barbie yg patah kaki..hnye tinggal bdan je..hrga 3.50 je
set nozzle , piping plastik dan pengetat nozzle

apukan icing sekeliling kek ni
pastu buh le anak patong yg comel ni


30% bru siapp

dah pon siaaapppppppppppppp..tp kurang kemas..sifat gelojoh masih ade lgi..

first time deco tp x kemas . inspirasi dn tunjuk ajr dri mastura yasak .resepi kek span pndan dari kedai bakery

250 gm tpong sponge mix
5 biji putih telur
1 sdu teh esen pandan
1 sudu teh pewarna hijau epal
70 ml air sejuk
80 gm minyak masak

caranya:

mixer tpong sponge,putih telur, esen pandan, pewrna hijau dn air smpai gebus angaran 6 minit
lepas tu bru masukkn minyk masak dn kaup balikkn dn bakr selama 40 minit ikut oven masing2..
ok..selamat mencuba yek..