SET KERONSANG HARGA BORONG RM 70 TIDAK TERMASUK KOS POS

SET KERONSANG HARGA BORONG RM 70 TIDAK TERMASUK KOS POS
keronsang liza mutiara sabah

KALAU DAH BEKENAN, JOM ORDER

Jom Shopping di facebook..
Pilihan di tangan anda.
Pilih,order,beli dan guna.
CARA-CARA ORDER
1-PILIH BARANG
2-Whatsupp 019-8013761 @ mesej FB
@ SMS SAYA 019-8013761
3-DAH TRANSFER..SILA SERTAKAN BUKTI PEMBAYARAN melalui vWhatsupp atau pon sya chek terus di internet banking
4-SAYA TERIMA DUIT..BARU SAYA AKAN PROCEED ORDER.
JIKA ANDA TRANSFER DARI BANK LAIN KE BANK LAIN CONTOH CIMB - MAYBANK.. SILA SERTAKAN RESIT/ BUKTI PEMBAYARAN.. SEBAB INI AKAN MENGAMBIL MASA 3 HARI BEKERJA BARU MASUK BANK SAYA..KEMUDIAN BARU SAYA AKAN PROCEED ORDER YEA
5-LEPAS TU BARU SAYA POS
6- LEPAS POS SAYA AKAN SMS NUM TRACKING POS LAJU
DAN UPDATE DI WALL FB
untuk cek status brang anda blh cek di sini k >>http://www.poslaju.com.my/track.aspx << .. just masukkan tracking num anda.. ^^TERIMA KASI

Rabu, 13 Jun 2012

Mata di tikam dengan pisau

Seram kan tengok pic ni?

matA pemuda malanag  ni di tusuk pisau, pisau apa ye, agak2 nya pembace pon dh boleh meneka pisau apakah ini yg dah meragut pancaindera pemuda ni.tak tau lah apa kesuahan nasib pemuda ini sama ada buta sebelah mata atau dapat mata palsu.
malang sentisa tak berBAU,.//behati2



Isnin, 4 Jun 2012

mandi air terjun sambil menempah maut...

03_waterfall.jpg (400×299)

Gambar apa ni? mesti pembaca yg bijak bistari pon boleh meneka..yaaa..ni gambar 1 keluarga yang bemandi manda di kasawan air terjun..tapi yang peliknya mereka mandi di kawasan cerum air terjun yang merbahayakan..emmm..macam2 ragam yek manusia zaman sekarg
.


cantik pulak permandangan di sini..bahaya belakang kira.
alamak..beraninya mamat omputih ni, seram lak tengok kot2 tergelincir ke.

sweet couple..siap bebikini lagi .

Tshirt SABAH ..

I LOVE SABAh..cantik tak? 
okey , kepada pembaca yang berminat untuk membeli baoleh hubungi saya di facebook ye.  kebanyakan  Tshirt ni 100% kain cotton ye, lembut dan selesa di pakai.harga nya dari saiz s hingga XL hanya rm 30 saja tidak termasuk caj pos penghantaran.sapa2 yang beminat untuk membeli boleh hubungi saya ye.

Ahad, 3 Jun 2012

kuiah serabai



Bahan-bahan:

Serabai:
500gm tepung beras
300gm nasi ~ kisar bersama sedikit air sehingga hancur
1 1/2 biji kelapa ~ perah santan dengan air suam dan jadikan 1 liter
1 1/2 sudu kecil yis/ baking soda
Garam secukup rasa
cara2 membuatnya::::
1. Campurkan yis/baking soda dengan santan suam dan kacau sebati.
2. Kemudian campurkan kesemua bahan serabai hingga sebati dan peram sehingga 2 jam.(kecairan bancuhan sama seperti membuat kuih cara).
3. Kalau nak senang, masukkan ke dalam blender dan blend hingga hancur.
4. Panaskan acuan serabai atau non stick pan dan sapukan sedikit minyak.
5. Masukkan adunan 3/4 penuh ke dalam acuan serabai dan masak hingga adunan masak di atas api kecil. Buat sehingga habis adunan.

Laksa sarawak


BAHAN A
Perencah laksa Sarawak
1 bungkus bee hoon (direbus)
3 sudu serbuk kari ayam/daging
10 biji limau kasturi (dibelah dua)1 bungkus 'fish cake' (dihiris nipis)
Air
Minyak masak
Garam dan ajinomoto secukup rasa

BAHAN B
5 keping tauhu (digoreng dan dihiris nipis/dadu)
1 mangkuk besar taugeh (ditanak)
3 telur ayam (dipukul, goreng, dan hiris nipis)
Bawang goreng
Ayam (ambil isi, rebus, dan hiris nipis) 
BAHAN C (Sambal)
10 tangkai cili merah (dikisar)
3 biji bawang merah (dikisar)
Seulas bawang putih (dikisar)
Segenggam udang kering (dikisar)
Cara:
1. Panaskan minyak, tumiskan perencah laksa Sarawak hingga naik bau.
2. Tambahkan air (untuk kuah) dan gaul hingga sebati.
3. Masukkan serbuk kari. Jika mahu kuah lebih pedas, masukkan lebih banyak serbuh kari.
4. Masukkan 'fish cake' yang telah dihiris nipis. (kalau tak nak pon takpe)
5. Tambahkan bahan perasa.
6. Ambil semangkuk bihun (untuk seorang) dan tuangkan kuah ke dalam mangkuk tersebut.
7. Ambil sedikit BAHAN B dan taburkan ke atas bihun.
8. Perahkan limau kasturi.
9. Jika suka makan pedas, ambil sedikit BAHAN C dan gaulkan bersama bihun tersebut.
Cadangan Hidangan:
Selain menggunakan isi ayam yang telah dihiris nipis, and juga boleh menggoreng ketulan ayam sebelum menumis perencah laksa Sarawak dan masakkan sekali di dalam kuah laksa.
Tambahan:
lagi sedap kalau laksa sarawak di makan dengan sambal belacan, telur dadar yg di potong nipis2 dan udang basah yg di rebus.pergghh..meletop.


Puff daging

hari ni saya sharekn resepi puff daging hasil pembelajaran dri website my resepi..resepi asal ni oleh KAK FIDA.terima kasih kak Fida kerana sudi share resepi ni di page MY RESEPI..jom kita tengok apa bahan2nya .

di sini saya serta kan gambar dri PUFF kak fida ye sbb saya tak sempat nak ambil gambar step by step..


  • Bahan-bahan ( 25-30 keping penerap saiz 10cm bulat )

    • PUFF PASTRY :-
    • 450 g tepung gandum - diayak
    • 60 g mentega
    • 240 ml air sejuk - dr peti ais
    • 1/2 sk garam
    • 1/2 sk jus lemon
    • 240 g pastry margarine
    • Bahan2 Inti :-
    • 450 g daging cincang - dicuci dan tos
    • 3 ulas bawang putih kisar
    • 2 hiris halia kisar
    • 4 sb rempah kari
    • 2 labu bawang besar - didadu
    • garam secukup rasa
    • sedikit minyak masak - utk menumis

    Cara-cara

    1. Curry_puff_lapis_inti
       Panaskan minyak dan tumis bawang putih,halia kisar dan masukkan daging cincang dan gaul rata.Masukkan rempah dan bawang besar dan masak hingga hampir kering dan masukkan garam secukup rasa.Masak lagi hingga kering dan sejukkan.
    2. Curry_puff_d_adun
       Dalam mangkuk pengadun,masukkan semua bahan kecuali pastry margarine dan uli hingga doh tk melekat pd mangkuk.
    3. Curry_puff_d_canai_1
       Canai doh hingga panjang dan melebar hingga lebih kurang 14x8 in persegi.Bubuh 1/3 bahagian pastry margarine di tengah doh.
    4. Curry_puff_d_canai_3
       Lipat bahagian kiri dan kanan doh menutupi pastry margarine tadi dan canai panjang dan lebar lagi seperti yg mula.Ulang lagi seperti cara2 step 3 hingga pastry margarine habis.
    5. Untuk mendapatkan lapisan yg banyak pd karipap,ulang mencanai dan melipat doh lagi tanpa pastry margarine sebanyak 2-3 kali lagi.
    6. Curry_puff_d_terap
       Akhir sekali,canai doh lebar dan nipis dan terap dengan penerap pastry.
    7. Curry_puff_d_isi_inti
       Isi inti dan sapu sedikit putih telur pd keliling doh dan lipat dua seperti karipap biase dan tekan kemas2.
    8. Curry_puff_lapis_d_sapu_telur
       Buat hingga habis,susun atas loyang pembakar dan sapu kuning telur atas karipap.
    9. Curry_puff_d_bkr
       Bakar hingga karipap kuning keemasan atau garing pd suhu 180C selama 20 min atau ikut kepanasan oven masing2.
    10. (inilah step by step puff daging hasil kak FIDA) yang di bawah pulak boleh cuci mata hasil saya sendiri..alhamdulilah menjadi jugak buat walaupon kali pertama hasil perkongsian resepi dri kak Fida.
    ni saya guna mayonis je..malas lak nak beli daging.
    bakar guna lapis tutup periuk je..ok lah tu kan , yang penting BERJAYAA.

Suri rumah rayu simpati orang ramai bantu anak jantung berlubang



Mansor Abd. Rahman (dua dari kiri) memeriksa keadaan Adiruth Ai Khim sambil diperhatikan oleh Boon Som Inong (kiri) dan Kanya Anant di Sik, Kedah, semalam.
SIK 3 Jun - Seorang suri rumah, Kanya Anant, merayu simpati orang ramai menghulurkan sumbangan bagi membolehkan bayi lelakinya, Adiruth Ai Khim, berusia lapan bulan menjalani pembedahan jantung berlubang yang dialaminya sejak lahir.
Kanya, 28, dari Kampung Kubang Kesom di sini berkata, dia terpaksa menagih simpati orang ramai untuk mencari sumber kewangan bagi merawat penyakit anak tunggalnya itu.
Bagaimanapun, katanya, jumlah sebenar kos pembedahan itu sehingga kini belum diketahui kerana masih menunggu maklumat lanjut daripada pakar perubatan.
Menurutnya, pada masa sama, anaknya itu perlu menjalani pemeriksaan dan rawatan di sebuah hospital swasta di Pulau Pinang.