SET KERONSANG HARGA BORONG RM 70 TIDAK TERMASUK KOS POS

SET KERONSANG HARGA BORONG RM 70 TIDAK TERMASUK KOS POS
keronsang liza mutiara sabah

KALAU DAH BEKENAN, JOM ORDER

Jom Shopping di facebook..
Pilihan di tangan anda.
Pilih,order,beli dan guna.
CARA-CARA ORDER
1-PILIH BARANG
2-Whatsupp 019-8013761 @ mesej FB
@ SMS SAYA 019-8013761
3-DAH TRANSFER..SILA SERTAKAN BUKTI PEMBAYARAN melalui vWhatsupp atau pon sya chek terus di internet banking
4-SAYA TERIMA DUIT..BARU SAYA AKAN PROCEED ORDER.
JIKA ANDA TRANSFER DARI BANK LAIN KE BANK LAIN CONTOH CIMB - MAYBANK.. SILA SERTAKAN RESIT/ BUKTI PEMBAYARAN.. SEBAB INI AKAN MENGAMBIL MASA 3 HARI BEKERJA BARU MASUK BANK SAYA..KEMUDIAN BARU SAYA AKAN PROCEED ORDER YEA
5-LEPAS TU BARU SAYA POS
6- LEPAS POS SAYA AKAN SMS NUM TRACKING POS LAJU
DAN UPDATE DI WALL FB
untuk cek status brang anda blh cek di sini k >>http://www.poslaju.com.my/track.aspx << .. just masukkan tracking num anda.. ^^TERIMA KASI

Sabtu, 22 Januari 2011

How to make Bakso (meat balls) - Bakso Ronaldono

sambal tumis cili api

sambal ikan tumis cili api hidangn tghri semalam
ikan kembung /ikn selayang dn ape2 jenis ikn lah klu suka( d goreng)
segenggam lada api hijau
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
4 biji lada hijau besar+ merah
1 inci halia
kiub pati ikan bilis

caranye:
tumbuk cili api+bawng merah.halia+lada hijau + kiub pati ikan bilis magie
pastu tumiskn smpi terbit bau dn pecah minyak
baru masukkn ikn yg dh d goreng
sedap d mkn time panas2..lgi pedas lgi terangkat wooo

nasik ayam sos karemal

nasi ayam karemal dgn sos karemal..
bahanye:
paha/dada ayam ( d cuci bersih dn d masak sekejap dgn sup pas separuh masak bru d perappkn dgn bahn sos 2. 3 jam)


untk sosnye:
bawng merah 5 ulas*
2 inci halia*
2 inci lengkuas*
2 btng serai*
2 ulas bawng putih*
kicap manis 5 sudu*
kiub pati ayam magie*
1 cwan air*
garam dn pak aji*
6 sus besar gula d masak tnpa air.pastu dhkeperangn bru tmbhkn air stengah cwan*
kesmua bahna2 betanda * ni d kisar dgn blender

pastu lumurkn dgn ayam..perapkn 2, 3 jam
lebihn sos yg d lumur ayam tu masakkn dlm kuali pastu bru lah d +kn dgn 2 sudu tpong ubi/kanji yg dh d bncuhkn dgn air sikit..masak smpai mendiidh

bahn sup:
halia+serai+lngkuas+5 ulas bwng merah+ 3 ulas bawnag putih+rempah jintan manis 1 sudu+rempah lada sulah 1 sudu+ rempah lada hitam 1 sudu+ rempah ketumbar + sudu + buah pelaga+ kulit kayu manis+bunga lwang+cengkih+(semua ni d tumis hingga bau wanggi)
pastu masukkn air dn ayam.masukkn garam dn pak aji 
masukkn halia 2 inci yg d ketuk
serai yg d ketuk dlm 2 btng
lengkuas yg d ketuk dlm 1 inci je
bila ayam dh separuh masak bru keluarkn ayam dn lumurkn ayam dgn bahan sos

bahan sambal kicap:
1/2 cwan kicap manis+ lada api+ belacan yg d bakr sikit + 2 ulas bawng putih yg d bakr sikt spaya bau wanggi..semua tu d belendar je

ayam yg d perapkn dgn bahan sos tu boleh lah d goreng@ d bakar dlm oven.

untk nasi: 
masak nasik dgn air sup+pwarna kuning sikt+ masak lah cm biasa yek.nk sedap boleh lah tumis bahn2 rempah 5 spaya btmbah wanggi

wajik resepi mak

wajik gula merah
1 1/2 cawan beras pulut (cuci bersih dn rendam sekejap je dlm 1/2 jam)
1 senduk gula merah
1 senduk gula pasir
2 cawan santan pekat

caranya:
beras pulut di masak sekejap je dgn 1 cawan air ( saye suke pulut nye mentah sikit )
masak gula merah, gula pasir beserta dgn santan sampai bebuih baru masukkn pulut. kacau rata ( masa ni kena kerap kacau)
pastu baru lah d angkat bila dh masak sekata dn likat
s

sotong orental resepi dri blog madihaa

sotong orental ( tapi saye ubah suai sikit sbb x de buh tomyam) resepi dri photopages madihaa

500 gm sotong ~ bersihkan & potong kemudian dicelur sebentar & tos 
1 tangkai daun kari 
5 ulas bwg merah ~ hiris saye cmporkn bawang besar sekali
3 ulas bwh putih ~ cincang 
garam & gula secukup rasa 
1 biji cili hijau ~ hiris 
1 kiub pes kiub pati ikan bilis 
Bahan2 ini dicampur jadikan pes 
2 s/b pes tom yam 
1 sudu besar serbuk kunyi
2 s/k rempah kari ikan 
1 1/2 s/b sos tiram 
2 s/k sos ikan 
6 s/b air panas 

Cara Menyediakan 
1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bwg putih dan tumis hingga kekuningan. 
2. Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biar lebih kurang 3 minit. 
3. Masukkan sotong dan cili hijau.. kacau rata. masukkn pes kiub pati ikan bilis & masak selama 5 minit. Sedia utk dihidangkan.( saye tmbahkn stengah cwan air sb nk kuah)

Selasa, 4 Januari 2011

solok lada

soto makasar resepi dri noor shahizan mohd said fb.


soto makasar...
BAHAN
1 kilo daging 
1 bgkus nasi impit ( noor bli ketupat mini tu)
4 sekawan
kacang tanah- d goreng dan d blender halus
1 bgkus sup bunjut.(x nk letak pun x per)

bhn A ( di blender halus)
5 ulas bwg kecil
5 bwg putih
halia
lengkuas

bhan B ( d blender kering @ d tumbuk halus)
2sdb serbuk ketumbar
2sdb serbuk lada sulah
2sdb serbuk lada hitam
1sdb jintan manis
3bj buah keras

bhn tabur
bwg goreng(buat sndri lebih sdp)
daun sup ( dihiris halus)
limau kasturi( d blh 2)
sambal cili

cara buat sambal cili
cili padi d goreng n d tumbuk...+ sket garam....

cara masak (kuah)
1) rebus daging hingga empuk....bila dh empuk, keluarkan dan hiris nipis2...masukkan balik dlm air rebusan...
2) tumis bahan A dan masukkan dlm air rebusan daging.
3) masukkan juga kacang tanah yg dh siap d blender dlm air rebusan daging tadi...
4) seterusnyer, masukkan bahan B dan sup bunjut.biar hingga betul2 masak.
5) jgn lupa letak bahan perasa ekkkkkk....
bila dh masak bolehla di hidangkan dgn nasi impit dan bahan tabur

Sabtu, 1 Januari 2011

How to Make and Decorate Make A Vintage Celebration Cake

How to Make and Decorate A Rose Romance Cake

making buttercream roses much slower with tk

makan2 tghri semalam

makan2 nasi kerabu

bnyknye lauk..jom cuci mata

pajeri nenas


  • buah pelaga
  • bunga lawang
  • kulit kayu manis
  • 5 biji bawang merah kecil (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • minyak sapi (boleh diganti dengan butter)
  • sebiji nenas dipotong bulat
  • garam secukup rasa
  • 4 sb gula
  • setengah cawan air
  • sedikit halia (dihiris nipis)
  • 2 sudu besar kerisik/kelapa parut yg dgoreng

Cara-cara

  1. Panaskan minyak sapi dalam kuali.
  2. tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia sehingga naik bau.
  3. Masukkan bunga lawang,buah pelaga, kulit kayu manis dan air ke dalam kuali.
  4. Letakkan nenas dan tutup kuali. Air dari nenas tuh akan keluar.Api kecil. Kalau tengok air dalam kuali tu macam sikit sangat, tanpa ikut sesedap hati.tapi tak perlu berkuah sangat.
  5. letak garam dan gula.
  6. bila rasa nenas tuh dah mesra dan lembut, boleh la dihidangkan..rasa dia manis2 gitu...biasa la masakan kelantan. sesuai digandingkan dengan kuzi.

Rempeyek kacang tanah


bahan2nye:
1 kampit tepong beras ( semua jenama boleh guna)
2 biji telur
4 cawan sntan dri 1 biji kelapa
3 sudu udang kering
1 sudu teh ketumbar, jintan manis, jintan putih
2 sudu serbuk kunyit
sedikit air kapur
kacang tanah d cuci dn d jemur.klu mlas x yah cuci pon x pe.
ikn bilis
minyak untuk mengoreng

caranye:
blender smua bhan kecuali ikn bilis dn kacang tanah
acuan lak d rendamkn dlm kuali bairkn ia panas
tuangkn adunan tepong ke dlm acuan dn baru d masukkn ikn bilis dn kacng tanah.klu ikn bilis dn kacng x melekat kt adunan, tuangkn semula lg adunan dlm acuan .pastu pandai2 lah ejas yek
bila dh siap jgn d cuci acuan rempeyek ni.biarkn dia m=beminyak dn balut dgn plastik yg ade sdikit minyak.supaya acuan x melekat bila kita nk gunakn lg.
(KLU ADUNAN TEPONG TU PEKAT TMBHKN AIR,KLU CAIR LAK TMBAHKN JE TPONG BERAS)

ni lah acuan rempeyek khas tempah dgn kawn masa tinggal d kuantan

kari ikan tengiri resepi cik mat gebu

resepi ni saya olah2kn sikit ikut resepi mat gebu..maaf yek mat saye hnye copy resepi je gmbrnye saye punye sndiri..memang sedap stail mamak punya kari.
ni resepi kari ikn cik mat gebu btol2 mantap dn sedap.



  • 1 ekor ikan merah, dibersihkan dan potong ikut suka ( saya guna ikn tengiri je)
  • 2 biji bawang besar*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci halia*
  • 3 biji cili merah*(*dikisar halus)
  • 3 camca besar rempah kari ikan (mat guna rempah "babas")
  • BAHAN2 TUMIS:-
  • 2 ulas bawang putih, dihiris halus (kalau besar guna 1 ulas saja)
  • 4 biji bawang merah kecil, dihiris halus
  • 1 camca teh halba campur (terdiri dari halba, jintan putih/kasar dan biji sawi)
  • 2 tangkai daun kari
  • BAHAN2 LAIN:-
  • 2 keping asam gelugor
  • 2 biji terung. dipotong dan goreng separuh masak
  • 3 biji tomato, dibelah dua
  • 1/2 cawan pati santan (guna santan kotak)
  • Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
  • 2 biji cili merah/hijau, dibelah dua, jgn putus

Cara-cara

  1. Bersihkan ikan, perap dgn asam limau dan garam, cuci bersih dan toskan. Satukan rempah kari ikan dan juga bahan2 yg telah dikisar tadi. Gaul rata.
  2. Panaskan 1/2 cawan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga wangi. Masukkan rempah yg telah dibancuh tadi dan masak hingga terbit minyak. Gunakan api perlahan.
  3. Masukkan air (kurang lebih 700ml, atau ikut suka), dan kacau. Biar hingga mendidih. Masukkan ikan, asam gelugor dan perasakan dgn garam, gula dan serbuk perasa jika suka.
  4. Bila mendidih, masukkan pati santan, terung, tomato dan belahan cili hijau dan merah. Biar mendidih seminit dua. Matikan api dan boleh dihidangkan panas2.

nasi kerabu resepi YANI my resepi




nasi kerabu saya belajr guna resepi dri YANI my resepi..tapi saya ada ubah suai sikit tgok bahan2 dlm frigde je..ade yg tak ckup.ni saya sertakn resepi asal dri YANI my resepi.

  • @@ Nasi @@
  • 4 cwn beras
  • 1 sudu kecil garam
  • 4 1/2 cawan air - macam masak nasi biasa.. nak lembik/keras kena tambah/kurangkan air
  • 2-3 titik pewarna kuning
  • 2-3 helai daun limau purut(optional)
  • 1 btg serai-diketuk(optional)- saya tak letak sebab tak suka.
  • @@ Sambal Tumis @@
  • 5-10 biji lada kering
  • 1/2 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1cm halia
  • 1cm kunyit/ 1 sk serbuk kunyit
  • 200ml/ 1/2 tin santan pekat
  • 2 btg serai
  • 2 keping asam gelugur
  • 2 sudu besar budu / 3 sudu besar sos ikan
  • garam dan gula melaka
  • @@ Sambal ikan @@
  • 1 ekor ikan kembung- saiz besar
  • 1 cawan kelapa kering/ kelapa parut
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/3 biji bawang besar (4-5 biji bawang merah)
  • 1 batang serai
  • 1cm halia
  • @@ Kerabu @@
  • kubis
  • timun
  • taugeh
  • daun kesum
  • @@ Bahan lain- optional @@
  • solok lada
  • telur asin
  • bawang jeruk
  • ayam goreng kunyit
  • sambal belacan

Cara-cara

  1. Tumis
     ## Sediakan sambal tumis ##
  2. blend lada kering, bawang, kunyit dan halia sehingga lumat.
  3. Panaskan minyak(kena banyak siket), tumis semua bahan blend tadi sehingga pecah minyak
  4. ## Masak nasi ##
  5. Nasi
     Cucikan beras dan masukkan semua bahan utk masak nasi yang lain. Masaklah seperti masak nasi biasa.
  6. Sambal-ikan
     ## Cara sedia sambal kelapa ikan ##
  7. Bersih ikan dan bakar. Sementara tu bolehlah goreng kelapa
  8. Kelapa
     Goreng kelapa tanpa minyak dengan api kecil sehingga jadi perang. Kalau kelapa parut ni kasar, bolehlah ditumbuk sekejap ketika kelapa masih panas-panas.
  9. Asingkan isi ikan dengan tulang. Tumbuk isi ikan untuk kelihatan halus.
  10. Tumbuk pula bawang dan serai, sehingga lumat. Kalau guna food processor masukkan bawang dan isi ikan sekali gus ke dalam food processor .
  11. Campur sekali ikan dan bawang, goreng tanpa minyak sehingga agak garing.
  12. Campurkan ikan dengan kelapa goreng tadi. Masukkan garam dan gula. Gaul hingga sebati.
  13. @@ Kerabu @@
  14. Hiris semua sayur dan gaul ratakan.
  15. Nasikerabu
     Bila nak makan tu, ambik sikit semua bahan dan letak ke dalam nasi. Boleh juga dimakan dengan bahan lain tu.. lagi sedap

nasi dagang resepi mamadzie69 my resepi..


  • Untuk nasi:
  • 1 gantang(2.7kg) beras wangi ( dibasuh dan direndam selama 8 - 9 jam
  • Segenggam bawang merah setelah dimayang ( lebih kurang 12 ulas)
  • 1 - 2 inci halia (dihiris halus-halus panjang)
  • 1 - 2 sudu besar halba
  • Santan dari 3 biji kelapa ( santan pekat satu cetong(lebih kurang 900ml) dan santan cair satu setengah cetong)
  • 1 sudu besar gula
  • segenggam garam
  • Untuk lauk:
  • 4 ekor ikan tongkol yang besar direbus bersama satu keret besar nisan, segenggam asam gelugur dan garam secukup rasa, air rebusan disimpan untuk dimasukkan dalam masakan kuah nanti
  • Untuk Kuah:
  • 1 senduk nasi penuh serbuk ketumbar
  • 1/2 senduk nasi serbuk jintan manis
  • segenggam lengkuas setelah dihiris
  • 1 inci kunyit hidup (atau 1 sudu besar kunyit serbuk)
  • 1 labu bawang putih (yang besar)
  • 2 inci halia
  • 3/4 kilo bawang merah lebih sedikit
  • 1 1/2 bungkus cili boh yang RM1.20 sebungkus
  • kerisik dari 1/2 biji kelapa
  • 4 keret besar nisan
  • santan dari 4 biji kelapa ( kepekatan biasa, jangan cair)
  • 2 inci kulit kayu manis
  • Untuk Acar: 3 biji timun 1 batang karot 3 biji cili merah besar 2 potong nenas 1/4 kobis (setelah dipotong-potong digaul bersama garam gula dan cuka secukup rasa)