Ahad, 16 Mac 2014

KEHILANGAN mh 370 adalah satu misteri ???

SUBANG JAYA: Spekulasi mengenai MH370 yang disebar di media sosial tidak mudah dihalang, meskipun kerajaan telah melarang maklumat sedemikian dikongsikan.

Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata maklumat itu kadang-kala datang dari luar negara dan kemudiannya disebarkan oleh pengguna media sosial tempatan.

Bagaimanapun pesan beliau, apa yang penting ialah majoriti rakyat Malaysia terus meluahkan perasaan dan kesedihan mereka melalui pelbagai cara.

“Yang RT tu jenuh kita pesan, tetapi dalam dunia zaman sekarang ini, kita tidak dapat membendung segala-galanya. Kita anggap itu sebahagian daripada kebodohan manusia," katanya kepada pemberita ketika menghadiri program ‘Sama-sama MH370’ di Subang Jaya pada Ahad.

Abdul Rahman yang juga Ahli Parlimen BN-Kota Belud sebelum itu telah membacakan puisi yang bertajuk MH370 yang diiringi kumpulan indie tempatan, Pesawat.

Katanya puisi itu telah menyentuh hati beliau sendiri ketika membacanya kerana ia berjaya menonjolkan luahan isi hati penulis mengenai insiden pesawat MH370 itu.

Sejak pesawat MH370 milik Malaysia Airlines dilaporkan hilang pada 8 Mac lalu, pelbagai teori dan spekulasi liar ditimbulkan oleh pelbagai pihak sama ada dari dalam mahupun luar negara.

Pelbagai andaian dibuat sama ada daripada mereka yang berlatar-belakangkan bidang penerbangan dan keselamatan, malah tidak kurang juga daripada mereka yang hanya duduk di depan komputer tetapi turut sama mahu menjadi ‘pakar’.

Di laman sosial contohnya, pelbagai spekulasi dan khabar angin dengan mudah bertebaran apabila tanpa sebarang rasa bersalah.

Masing-masing berlumba untuk menjadi yang pertama menekan butang 'share' tanpa mempedulikan kesahihan khabar yang dihantar.
KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan semalam, pesawat telah sengaja dipesongkan daripada laluan penerbangan selepas ia jatuh dari radar.

Dalam pengumuman itu lagi, beliau berkata, satelit telah mengesan pesawat Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 untuk beberapa jam selepas itu dan kebarangkalian berlakunya rampasan atau aktiviti jenayah dari juruterbang atau anak kapal disiasat.

Pemeriksaan teliti telah dibuat ke atas dua juruterbang yang terlibat.

Jurutera yang mungkin mempunyai hubungan dengan kehilangan pesawat MH370 juga telah termasuk dalam siasatan.

"Itu adalah satu prosedur biasa, Polis Diraja Malaysia akan menyiasat semua anak-anak kapal dan penumpang MH370 termasuk jurutera" kata pihak Kementerian Pengangkutan.

Najib berkata berdasarkan maklumat satelit terbaru, Aircraft Communications Addressing and Reporting System (ACARS) telah dimatikan sebelum pesawat sampai ke Pantai Timur,

Operasi mencari dan menyelamat MH370 akan terus menjadi usaha sama dari berbilang negara yang diketuai oleh Malaysia.

Sehingga hari ini,14 negara, 43 kapal dan 58 pesawat yang terlibat dalam Operasi Mencari dan Menyelamat (SAR).

Kementerian Pengangkutan dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini berkata pegawai Malaysia ada menghubungi negara-negara di sepanjang koridor utara dan selatan untuk memohon bantuan mereka dalam mencari pesawat MH370.

Negara tersebut adalah Kazakhstan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, Turkmenistan, Pakistan, Bangladesh, India, China , Myanmar, Laos, Vietnam, Thailand, Indonesia, Australia dan Perancis.

Selain itu, pihak berkuasa berhubung dengan pegawai-pegawai negara-negara tersebut dalam membincangkan cara terbaik untuk menggunakan aset di sepanjang dua koridor yang disebut oleh Perdana Menteri semalam.

India berkata pada hari Ahad, negaranya telah menghentikan carian di sekitar Andaman, Pulau Nicobar dan di Teluk Bengal.

India sekarang sedang menunggu arahan seterusnya dari Malaysia.

Kementerian Pengangkutan turut memaklumkan bahawa Malaysia akan memohon bantuan lanjut dari segi data satelit dan analisis, keupayaan tanah - carian, data radar dan aset maritim serta udara.

Ia berkata kedua-dua koridor utara dan selatan sedang dipantau dengan teliti.

Berita mula diterbitkan pada: Mac 16, 2014 18:02 (MYT)
Tag: MH370, Operasi Mencari dan Menyelamat (SAR), Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS), Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun RazakTiada ulasan:

Catat Ulasan

setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

KALAU DAH BEKENAN, JOM ORDER

Jom Shopping di facebook..
Pilihan di tangan anda.
Pilih,order,beli dan guna.
CARA-CARA ORDER
1-PILIH BARANG
2-Whatsupp 019-8013761 @ mesej FB
@ SMS SAYA 019-8013761
3-DAH TRANSFER..SILA SERTAKAN BUKTI PEMBAYARAN melalui vWhatsupp atau pon sya chek terus di internet banking
4-SAYA TERIMA DUIT..BARU SAYA AKAN PROCEED ORDER.
JIKA ANDA TRANSFER DARI BANK LAIN KE BANK LAIN CONTOH CIMB - MAYBANK.. SILA SERTAKAN RESIT/ BUKTI PEMBAYARAN.. SEBAB INI AKAN MENGAMBIL MASA 3 HARI BEKERJA BARU MASUK BANK SAYA..KEMUDIAN BARU SAYA AKAN PROCEED ORDER YEA
5-LEPAS TU BARU SAYA POS
6- LEPAS POS SAYA AKAN SMS NUM TRACKING POS LAJU
DAN UPDATE DI WALL FB
untuk cek status brang anda blh cek di sini k >>http://www.poslaju.com.my/track.aspx << .. just masukkan tracking num anda.. ^^TERIMA KASI