kuih bijan
50-60gm bijan
Minyak utk mengoreng
Bahan-bahan doh:
200-200gm tepung pulut
2 sudu makan tepung gandum
1 sudu teh air kapur
50-60gm bijan
Minyak utk mengoreng
Bahan-bahan doh:
200-200gm tepung pulut
2 sudu makan tepung gandum
1 sudu teh air kapur
1 sudu besar gula
1 cwan air..ikut lah klu lembik tmbhkn air
Sedikit garam
Bahan-bahan inti kelapa:
60g gula melaka/gula merah
20g gula pasir
50ml air
1/2 biji kelapa parut
Cara-cara
1. Jerang gula melaka/merah, gula pasir dan air hingga larut
2. Tapiskan ke dalam kuali kemudian masukkan kelapa parutt, kacau atas api sederhana hingga inti agak kering
3. Dalam mangkuk besar, gaul tepung pulut, tepung gandum dan garam
4. Masukkan air kapur dan sedikit demi sedikit air uli menjadi doh
5. Ambik sedikit doh, bentukkan bebola dan leperkan sedikit
6.Bubuh inti ditengahnya dan tangkupkan semula
7.Golek bebola dengan bijan supaya elok melekat
8. Masukkan minyak yg banyak dalam kuali dan gorengkanlah kuih bom hingga kekuningan
9. Dan siap untuk dimakan
10. Petua utk kuih bom tak meletup dan tak merekah:
1. Minyak mesti banyak biar kuih bom terendam. 2. Minyak jgn terlalu panas. 3. Jgn menggoreng terlalu lama. 4. Terus menggoreng selepas siap dibuat jgn dibiarkan pada suhu bilik.letakkn sikit gula kat adunan doh tu
1 cwan air..ikut lah klu lembik tmbhkn air
Sedikit garam
Bahan-bahan inti kelapa:
60g gula melaka/gula merah
20g gula pasir
50ml air
1/2 biji kelapa parut
Cara-cara
1. Jerang gula melaka/merah, gula pasir dan air hingga larut
2. Tapiskan ke dalam kuali kemudian masukkan kelapa parutt, kacau atas api sederhana hingga inti agak kering
3. Dalam mangkuk besar, gaul tepung pulut, tepung gandum dan garam
4. Masukkan air kapur dan sedikit demi sedikit air uli menjadi doh
5. Ambik sedikit doh, bentukkan bebola dan leperkan sedikit
6.Bubuh inti ditengahnya dan tangkupkan semula
7.Golek bebola dengan bijan supaya elok melekat
8. Masukkan minyak yg banyak dalam kuali dan gorengkanlah kuih bom hingga kekuningan
9. Dan siap untuk dimakan
10. Petua utk kuih bom tak meletup dan tak merekah:
1. Minyak mesti banyak biar kuih bom terendam. 2. Minyak jgn terlalu panas. 3. Jgn menggoreng terlalu lama. 4. Terus menggoreng selepas siap dibuat jgn dibiarkan pada suhu bilik.letakkn sikit gula kat adunan doh tu
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.