Assalammualaikom , selamat bepuasa dan tak lama lagi seluruh umat islam di dunia akan menyambut hari kemenangan 1 syawal.agak lama saya tidak postkan gambar2 dan artikel terbaru , rasa rindu untuk menulis datang menerpa tapi akibat kekanagn masa dan waktu membataskan ruang untuk saya melakukan sesuatu yg saya minat..sesekali baru dpaat menjenguk blog ini yg dah lama tidak buka..oppsss, walaupon tidak di byka, tp setiap hari ade juga pengunjung datang singgah, terima kasih bnyak2 kerana sudi jugak singgah ke pondok usang ini.hari ni agak penat sedikit kerana menyiapkan 2 balang bskut raya sendirian tanpa d bantu anak2..dalam keadaan usia sebegini, kecekapan dan keligatan di dapur agak terbatas.tapi semangat untuk membuat biskut raya tetap ada, ye lah hasil dari air tangan sendiri..ok di sini saya sharekan resepi biskut celerac resepi khas dari anak angakt dri datuk mertua saya..emmmcamne nak sebut ye? ehehehheeh...pestime makan biskutnye , emmm cair di mulut terus lh saya dengan segera meminta resepi, alhamdulilah,kak Nandung ni tak lah kedekot ilmu, semua resepi di sharekan dengan saya, anatara rajin dengan malas je nak menulis d buku.ok tak nak cakap banyk2..di sini saya sharekan resepinya yek..
BIskut Celerac nandung:
2 biji kuning telur
1 1/2 cawan gula halus
1 kilo tepong gandum ( di goreng tanpa minyak sekepa untuk mengebukan biskut
500gm minyak sapi (yg halal ye)
1 sudu teh baking powder
1 kampit tepung kanji (anggaran dlm 250gm )
bahan tabur selepas biskut celerac tu sejuk
nestuk di belender halus atau celerac makanan baby
6 sudu besar susu tepung
6 sudu besar gula halus
kesemua bahan tabur ni di gaul rata bila biskut dah sejuk baru taburkan atas biskut bagi kene keseluruahnnya
caranya:
masukkan tepong gandum yg dah sejuk selepas di goreng tnpa minyak bersama2 dgn tpong kanji dan baking powder serta gula halus
gaulkan sebati dan masukkan telur kuning dan minyak sapi
uli dan terapkan dengan acuan ikut suka ye
bakar dlm oven ikut suhu dan time masing2, sbb saya guna oven lama pakai dpur gas je
susun dlm loyang jangan rapat2 ye sbb biskut tu akan mengembang akibat mengunakan baking powder
dah sejuk baru di tabur dn di baluti dengan bahan2 tabur tu
ok selamat mencuba
biskut lepas di bakar, sejukkan
dah siap di baluti dengan bahan tabur..
ok dah siap pon..sedia di hidangkan ketika 1 syawal..jangan hidnag awal2..eemm alamatnye tak sempat lah tetamu nak makan nanti..heheheok selamat mencuba.