pengat labu ni saya belajr masa mula2 jadi anak dara sunti kira masa tu baru umu 15 thn lah.belajr pon sambil main2 tak ambik serius pon.masa tu ingat lagi masak pengat labu sampai lembek labu tu dah hancur.labu ni memnag tak boleh masak lama2 sebab cepat lembut.sekrg ni hampir tiap2 bula saya masak pengat tak kira lah labu ke, ubi, pisang atau jagung.ni resepi yang saya belajr dari arwah nenek.
- 1/2 buah Labu kuning (sedang besarnya) dipotong dadu
- 750 ml Santan
- Gula melaka 250gm atau secukup rasa (cairkan)
- Sago - 250gm (Dicuci dan direndam dalam air hingga lembut/kembang)
- 750ml Air
- Garam secukup rasa
- Daun pandan 2 -3 helai
Cara-cara
- Masukkan labu, santan, air, gula melaka yang sudah dicairkan dengan air dan daun pandan kedalam periuk yang sedang besarnya.
- Dengan api yang sederhana kecil, rebus labu hingga empuk dan masukkan garam secukup rasa.
- Masukkan sago sedikit demi sedikit dan gaul rata hingga lah pengat mendidih.
- Padamkan api dan siap untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.