3 ulas bawang putih
6 biji bawang merah
1 inci lengkuas
15 batang lada kering
1 batang serai (diketuk)
1 sb sos cili
1 sb sos tiram
2 sb sos tomato
2 sb tomato puree
3 sb santan klu x letak pon x pe
1 senduk minyak (bekas goreng ayam)
garam,pak aji & gula klu bubuh kiub ayam magie lg sedap
Cara-cara
Kisar halus bawang putih,bawang merah,lengkuas,daun limau purut dan lada kering. Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga garing dan naik bau serta masukkan serai.
Masukkan sedikit air serta semua sos. Perasakan dengan garam,pak aji & gula.
Masukkan pula santan,last masukkan ayam,gaul rata dan biarkan sekejap hingga semua sebati. Siap untuk dihidang.
ada lg sedap resepi ayam masak merah kak fida..guna remph beriani
1 ekor ayam - bersihkan dan potong ikut suka
10 batang lada kering* (lebihkan jika suka pedas)
2 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1/2 jari halia*
3-4 batang serai*
2 biji bawang besar - dihiris bulat
3 biji tomato - potong dadu
2 batang serai - titik
1/2 jari lengkuas - titik
2 helai daun pandan - disimpul
kulit kayu manis,pelaga,cengkih (bahan tumis)
2 sb tomato puri/tomato sos
3 sb rempah beriani
garam,gula/gula melaka secukup rasa
2 tangkai daun ketumbar - hiris
sedikit bawang goreng
minyak untuk menumis
Cara-cara
Ayam digaul sedikit garam dan kunyit dan goreng.Kisar halus bahan2 yang bertanda*
Panaskan minyak dan tumis bawang hiris,penumis,daun pandan,serai dan lengkuas titik,hingga wangi.Masukkan bahan yang dikisar halus dan masak hingga hampir kering.Masukkan tomato buah,rempah beriani,tomato puri/sos dan gaul hingga rata.Masukkan sedikit air jika perlu,gaul dan tutup periuk sebentar.
Masukkan ayam goreng ke dalam periuk dan tambahkan garam dan gula secukup rasa.Gaul hingga rata,tambah air jika terlalu kering.Bubuhkan sebahagian daun ketumbar dan bawang goreng.Tutup semula periuk dan kecilkan api dan masak lagi hingga 5-10 min. atau hingga ayam masak.
Taburkan kacang peas,kacang gajus,bawang goreng dan daun ketumbar sebelum dihidangkan.
1 ekor ayam - bersihkan dan potong ikut suka
10 batang lada kering* (lebihkan jika suka pedas)
2 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1/2 jari halia*
3-4 batang serai*
2 biji bawang besar - dihiris bulat
3 biji tomato - potong dadu
2 batang serai - titik
1/2 jari lengkuas - titik
2 helai daun pandan - disimpul
kulit kayu manis,pelaga,cengkih (bahan tumis)
2 sb tomato puri/tomato sos
3 sb rempah beriani
garam,gula/gula melaka secukup rasa
2 tangkai daun ketumbar - hiris
sedikit bawang goreng
minyak untuk menumis
Cara-cara
Ayam digaul sedikit garam dan kunyit dan goreng.Kisar halus bahan2 yang bertanda*
Panaskan minyak dan tumis bawang hiris,penumis,daun pandan,serai dan lengkuas titik,hingga wangi.Masukkan bahan yang dikisar halus dan masak hingga hampir kering.Masukkan tomato buah,rempah beriani,tomato puri/sos dan gaul hingga rata.Masukkan sedikit air jika perlu,gaul dan tutup periuk sebentar.
Masukkan ayam goreng ke dalam periuk dan tambahkan garam dan gula secukup rasa.Gaul hingga rata,tambah air jika terlalu kering.Bubuhkan sebahagian daun ketumbar dan bawang goreng.Tutup semula periuk dan kecilkan api dan masak lagi hingga 5-10 min. atau hingga ayam masak.
Taburkan kacang peas,kacang gajus,bawang goreng dan daun ketumbar sebelum dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.