dah lama bebenor tak buat kuih tepong talam ni ada lah dalm 4.5 tahun.anak2 dan encik suami tak gemar sngat makan kueih2 kukus macam ni.tp tekak kita ni tetiba je rindukn kuih kukus ni.kebetulan ada kelapa lebihan masak lemak cili api semalam , maka dapat lah buat tepong talam.
resepi ni turun temurun belajr dri arwah nenek.cuma dah lama saya tak mebuatnye, bhagian ats tu agak lembek sedikit..tp apepon sedap sbb lembek dn lembut tak la keras kejung.ada orang suka buat lembek2 bahagian atsnya rasa lemak2 manis wlupon tak di letak gula hanya sedikit garam je
resepinya:
- LAPISAN BAWAH-gula merah:*
- 1 1/2 cwn gula merah boleh cmpor dgn gula putih dlm stgah cawan
- 2 1/4 cwn tepung beras
- 1/3 cwn tepung gandum
- 5 1/2 cwn air
- 1 1/2 tbs air kapur
- LAPISAN ATAS-PUTIH:**
- 1/3 cwn tepung beras
- 3 cwn santan
- 4 tbs tepung jagung
- 1 tsp garam
Cara-cara
- Campurkan semua bahan *. Kacau hingga tak bergentel. Masak sekejap dgn api sederhana, kacau. Cukup sampai naik wap dan gula hancur
- Isikan dalam acuan yg di sapu minyak. Kukus hingga masak . (15-20min) bergantung kepada size bekas.
- Campur semua bahan **. Kacau. masak sekejap dengan api sederhana hingga naik wap.
- tuangkan atas lapisan gula merah, dan kukus lagi hingga masak.
- pastikan penutup kukusan di bungkus dengan kain, utk menghasilkan permukaan yg cantik & rata.
- Biar betul2 sejuk baru potong.kalau suka lembut d bhagian atas yg putih tu boleh lh d kurangkn tpong beras ke 2 sudu je
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.