sebahagian dari gambar di bawah saya copy paste d my resepi..saya belajr pon dari sini..terima kasih pada empuya resepi Aludra
- 1 sudu besar mentega
- 2 sudu besar minyak masak
- jagung kering secukupnya
- garam secukup rasa
- Tambah Karamel [Optional]
- 1 sudu mentega/margerin
- 3 -5 sudu besar gula pasir (ikut suka/byk mana pop corn yg ada)
- Tambah Coklat [Optional]
- 60 - 80 gram coklat bar (ikut suka/byk mana pop corn yang ada)
Cara-cara
- Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Api tu pulak, mula2 guna api kuat untuk panas kan minyak& butter dalam 2 minit lepas turun kan api sedikit.
- Masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung rata dan sama paras dgn minyak & butter yg dah cair tadi. Tutup periuk tadi.
- Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi "pop".."pop" dgn rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat2 keluarkan pop corn. Pop Corn boleh dapat penuh satu periuk..
- Taburkan garam secukupnye..(kalau nak buat karamel tak payah tabur garam)
- Ni rupa jagung kering tu..
- Untuk Karamel [Optional]
- Cairkan mentega dengan gula hingga cair dan bertukar warna coklat. Matikan api dan masukkan popcorn dan gaul sekata cepat2. Hati2 sebab karamel tu panas boleh melecur kalau kena tangan yea.
- Untuk Coklat [Optional]
- Cairkan coklat guna double boiler. Tutup api dan gaulkan dgn pop corn yg dah disalut karamel. So ni jadi caramel popcorn bersalut coklat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.