2 cwn tepung gandum
1 s/kecik baking powder
1 s/kkecik soda bikarbonat
1 cawan gula halus yang d belender
6 biji biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak masak/minyak jagung
1 s/kecik baking powder
1 s/kkecik soda bikarbonat
1 cawan gula halus yang d belender
6 biji biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak masak/minyak jagung
1 sudu kecik ovallate
esen vanila/esen pisang
2 biji telur
caranya
1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, sapu loyang kek dan panaskan oven 180darjah.
2. Kemudian, putar telur, ovalatte dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.
esen vanila/esen pisang
2 biji telur
caranya
1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, sapu loyang kek dan panaskan oven 180darjah.
2. Kemudian, putar telur, ovalatte dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.
3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati.bahagikan aduan degan perwarna, nk kaler hijau ke merah ke ikut suka yek .selepas itu masukkan dalam loyang kek .masukn adunan wrna hijau d tengah2 d ikuti warna asal ketas aduna kaler hijau ulangi seterusnye.adunan tu akan turun degan sendiri walaupon kita masukkn secara betindih2.pastu lorekkn permukaan adunan kek tu degan lidi.
dan bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam.
4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.
hhehehehe..guan oven bulat je tengek ats dapor gas..ni le oven pusaka lebih dri 10 tahun saya gunakan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.