Pulut Bakar @ Pulut Panggang ( resepi saye amik dri blog..maaf yek x ingt sape empunye resepi ni..tp sedap sngt gune udang hidup)
Bahan-bahan:
100 gm udang basah
4 biji cili kering
2 batang serai
10 ulas bawang merah
½ sudu jintan manis
1 sudu besar minyak masak
Gula, Garam
900 gm pulut
1 biji kelapa
Garam
Daun pisang
Lidi
Cara:
1) Udang potong kecil-kecil.
2) Cili kering dimesin bersama jintan manis.
3) Serai dan bawang merah dihiris halus.
4) Panaskan minyak dan masukkan cili kering dan jintan manis tadi ... kacau.
5) Masukkan kelapa parut dan serai, garam, gula, udang dan bawang merah.
6) Kacau hingga masak, kering dan ketepikan.
7) Rendam beras pulut semalaman.
8) Bersihkan, tos dan kukus sampai masak.
9) Gaul pulut dengan santan yang dah dicampur sedikit garam.
10) Layur daun pisang dan potong ikut saiz yang dikehendaki.
11) Ambil 2 sudu besar pulut dan letakkan atas daun pisang. Tekan pulut sampai agak leper.
12) Pastu masukkan inti di bahagian tengah dan gulung pulut tu.
13) Matikan dengan lidi di hujung dan pangkal pulut bakar tu.
14) Akhirnya bakar la pulut di atas api yang sederhana besar sampai garing.
Bahan-bahan:
100 gm udang basah
4 biji cili kering
2 batang serai
10 ulas bawang merah
½ sudu jintan manis
1 sudu besar minyak masak
Gula, Garam
900 gm pulut
1 biji kelapa
Garam
Daun pisang
Lidi
Cara:
1) Udang potong kecil-kecil.
2) Cili kering dimesin bersama jintan manis.
3) Serai dan bawang merah dihiris halus.
4) Panaskan minyak dan masukkan cili kering dan jintan manis tadi ... kacau.
5) Masukkan kelapa parut dan serai, garam, gula, udang dan bawang merah.
6) Kacau hingga masak, kering dan ketepikan.
7) Rendam beras pulut semalaman.
8) Bersihkan, tos dan kukus sampai masak.
9) Gaul pulut dengan santan yang dah dicampur sedikit garam.
10) Layur daun pisang dan potong ikut saiz yang dikehendaki.
11) Ambil 2 sudu besar pulut dan letakkan atas daun pisang. Tekan pulut sampai agak leper.
12) Pastu masukkan inti di bahagian tengah dan gulung pulut tu.
13) Matikan dengan lidi di hujung dan pangkal pulut bakar tu.
14) Akhirnya bakar la pulut di atas api yang sederhana besar sampai garing.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.