kuih bijan yg tengah d goreng..kena guna api pelahan yek.
kuih bom bijan yg tak meletup..hasil tunjuk ajr dari biras noorshahizan Mohd said..akhirnye kuih bom ku tak meletup ..petuanye..gunakan api yg sangt kecikk..tp nk masak amik masa 40 minit dlm kuali..ayoyo..manyak lama wooo
kuih bom bijan hasil tunjuk aj rNoor Shahizan Mohamad Said..tq noor banyak2 sbb tunjuk ajr mengelakkn kuih bom meletup hnye mengunakan api yg kecik je.
bahannya:
1/2 kampit tepong pulut
5 sudu besar penuh tpong gndum
air kapur 1 sudu besar ( kapor d bancuh dgn air yek jdikn 1 sudu besar)
1 sudu besar gula halus(ala.. nk letak gula pasir biasa pon boleh)
minyak yg bnyk untuk mengoreng
bijan
inti kelapa/inti kcng hitam. inti kacang tanah dan inti kaya pon boleh.saya buat inti kaya pndan sbb kelapa tak de
caranya:
cmporkn kesemua tepong dn air kapor serta gula..pastu masukkn air biasa dlm 1.2 cwan..uli..klau keras masukkn lg..kalu lebek..tmbahkn tpong pulut ke tpong gndum ke..boleh agak2 .pastu leperkn dn msukkn inti.kemudian gelekk2kn dlm bijan yg dh ade dlm pinggan.sedia untk mengoreng
masukkn minyak dlm kuali (guna kuali besar klu nk goreng bnyk)
masukkn kuih bom dlm kuali.lepas tu bru buka api tp kecik je api tu.biarkn je x payah nk balik -balikkn kuih tu sbb api tu kecik.pastu kuih bom tu kembang pusingkn kuih bom tu spaya masaknye sekata.kuatkn api dgn api sederhana besar dlm 1 minit je..pastu kecikkn semula api tu dn tunggu lah hingga masak..saye goreng kuih ni dlm 40 minit..lama sungguh...
ok selamat mencuba.
kuih bom bijan hasil tunjuk aj rNoor Shahizan Mohamad Said..tq noor banyak2 sbb tunjuk ajr mengelakkn kuih bom meletup hnye mengunakan api yg kecik je.
bahannya:
1/2 kampit tepong pulut
5 sudu besar penuh tpong gndum
air kapur 1 sudu besar ( kapor d bancuh dgn air yek jdikn 1 sudu besar)
1 sudu besar gula halus(ala.. nk letak gula pasir biasa pon boleh)
minyak yg bnyk untuk mengoreng
bijan
inti kelapa/inti kcng hitam. inti kacang tanah dan inti kaya pon boleh.saya buat inti kaya pndan sbb kelapa tak de
caranya:
cmporkn kesemua tepong dn air kapor serta gula..pastu masukkn air biasa dlm 1.2 cwan..uli..klau keras masukkn lg..kalu lebek..tmbahkn tpong pulut ke tpong gndum ke..boleh agak2 .pastu leperkn dn msukkn inti.kemudian gelekk2kn dlm bijan yg dh ade dlm pinggan.sedia untk mengoreng
masukkn minyak dlm kuali (guna kuali besar klu nk goreng bnyk)
masukkn kuih bom dlm kuali.lepas tu bru buka api tp kecik je api tu.biarkn je x payah nk balik -balikkn kuih tu sbb api tu kecik.pastu kuih bom tu kembang pusingkn kuih bom tu spaya masaknye sekata.kuatkn api dgn api sederhana besar dlm 1 minit je..pastu kecikkn semula api tu dn tunggu lah hingga masak..saye goreng kuih ni dlm 40 minit..lama sungguh...
ok selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.