blubery cheese tart ilham dan tunjuk aja dir kawn2 fb dan Nazian Nasir tp saya ubah suai sikit je ikut bahan2 yg ada di dapor.
bahan untuk kulit(crust):
250 gm mentega
100 gm gula aising( 1/2 cwn
tpg gndm 2 cwan
1 bj telur
Filling:
Blueberry
Bhn Inti(cheese cream):
250 gm cheese cream
1/2 cwan gula pasir di belender halus
1 biji telur
2 sudu besar mentega
sedikit air perahan lemon
4 sudu besar whiping krim (klau tak letak pon takpe..saya letak sbb sambil buat tart buat cheese cake sekali)
cara2 membuat kulit:
Pukul butter dgn gula aising hingga kembang,masukkan telur dan esen vanilla.pukul sebati.
Masukkan tpg,uli hingga menjadi doh yg lembut.
Masukkan doh dlm acuan tart,bkr selama 15-20 minit dlm suhu 180c.
Cara membuat cheese cream(inti):
pukul semua bhn hingga kembang.
masukkan sedikit krim keju dlm kulit tat yg telah sejuk( kalau panas takut krim cair pulak ) kemudian masukan filling blueberry diatasnya dan paipkankan krim keju lg sekali menutupi filling
Untuk lakaran bhg ats,paipkan filling dlm bentuk 2 atau 3 garisan kemudian lorek dgn lidi sate dan boleh jugak ambik sedikit adunan cheese tu dan warnakan kaler purple dan lorekkn dgn lidi buat lah 3, 4 garisan.pastu tarik jdilah ia bunga
Bakar semula 5 atau 10 minit agak2la sehingga cheese cream tidak melekat di jari,keluarkan dari oven...biarkan sekejap dan boleh dimasukkan kedlm peti ais.
kulit tart..nk buat tar telur dn tart keju pon boleh..kene tebal sikit yek kt tepi2 tu nanti pecah klu nipis
blubery cheese tart ilham dan tunjuk aja dir kawn2 fb dan Nazian Nasir tp saya ubah suai sikit je ikut bahan2 yg ada di dapor.
bahan untuk kulit(crust):
250 gm mentega
100 gm gula aising( 1/2 cwn
tpg gndm 2 cwan
1 bj telur
cara2 membuat kulit:
Pukul butte/mentegar dgn gula aising hingga kembang,masukkan telur dan esen vanilla.pukul sebati.
Masukkan tpg,uli hingga menjadi doh yg lembut.
Masukkan doh dlm acuan tart,bkr selama 15-20 minit dlm suhu 180c.
cheese tart blubery baru nak bakar..
sedia untuk di ngappp
yang ni tart telur..cuma kena buat kastad telur.hnye blender sdikit sntan, telur 2 biji, sedikit gula dlm 10 sudu ke, 5 sudu tpong kastad dn esen vanila tak bg ade bau hnyir telur.pastu tunagkn dlm kulit tart dn bakoo.kita bakoo..
as'salam Liza.
BalasPadamsalam perkenalan, tertarik dgn blog yg cantik dan nampak lazat ni, lps ni nak cuba tart ni..:)
silalah ke blog saya
http://fouuzie.blogspot.com/
wsaalam fouzie..maaf lambat membalas..trima kasih kerana sudi menjengah teratak saya..insyaAllah saya follow nanti.
BalasPadamDatang tengok cheese tart n follow...nti follow syblik ye....nice blog...
BalasPadamsalam..saya dh follow..sori lah..x reti sangt gune blog ni.hihi
BalasPadam