ni resepi kari ikn cik mat gebu btol2 mantap dn sedap.
- 1 ekor ikan merah, dibersihkan dan potong ikut suka ( saya guna ikn tengiri je)
- 2 biji bawang besar*
- 3 ulas bawang putih*
- 1/2 inci halia*
- 3 biji cili merah*(*dikisar halus)
- 3 camca besar rempah kari ikan (mat guna rempah "babas")
- BAHAN2 TUMIS:-
- 2 ulas bawang putih, dihiris halus (kalau besar guna 1 ulas saja)
- 4 biji bawang merah kecil, dihiris halus
- 1 camca teh halba campur (terdiri dari halba, jintan putih/kasar dan biji sawi)
- 2 tangkai daun kari
- BAHAN2 LAIN:-
- 2 keping asam gelugor
- 2 biji terung. dipotong dan goreng separuh masak
- 3 biji tomato, dibelah dua
- 1/2 cawan pati santan (guna santan kotak)
- Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
- 2 biji cili merah/hijau, dibelah dua, jgn putus
Cara-cara
- Bersihkan ikan, perap dgn asam limau dan garam, cuci bersih dan toskan. Satukan rempah kari ikan dan juga bahan2 yg telah dikisar tadi. Gaul rata.
- Panaskan 1/2 cawan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga wangi. Masukkan rempah yg telah dibancuh tadi dan masak hingga terbit minyak. Gunakan api perlahan.
- Masukkan air (kurang lebih 700ml, atau ikut suka), dan kacau. Biar hingga mendidih. Masukkan ikan, asam gelugor dan perasakan dgn garam, gula dan serbuk perasa jika suka.
- Bila mendidih, masukkan pati santan, terung, tomato dan belahan cili hijau dan merah. Biar mendidih seminit dua. Matikan api dan boleh dihidangkan panas2.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.