pajeri nenas
- buah pelaga
- bunga lawang
- kulit kayu manis
- 5 biji bawang merah kecil (dihiris)
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
- minyak sapi (boleh diganti dengan butter)
- sebiji nenas dipotong bulat
- garam secukup rasa
- 4 sb gula
- setengah cawan air
- sedikit halia (dihiris nipis)
- 2 sudu besar kerisik/kelapa parut yg dgoreng
Cara-cara
- Panaskan minyak sapi dalam kuali.
- tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia sehingga naik bau.
- Masukkan bunga lawang,buah pelaga, kulit kayu manis dan air ke dalam kuali.
- Letakkan nenas dan tutup kuali. Air dari nenas tuh akan keluar.Api kecil. Kalau tengok air dalam kuali tu macam sikit sangat, tanpa ikut sesedap hati.tapi tak perlu berkuah sangat.
- letak garam dan gula.
- bila rasa nenas tuh dah mesra dan lembut, boleh la dihidangkan..rasa dia manis2 gitu...biasa la masakan kelantan. sesuai digandingkan dengan kuzi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.