Sabtu, 1 Januari 2011

pajeri nenas


  • buah pelaga
  • bunga lawang
  • kulit kayu manis
  • 5 biji bawang merah kecil (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • minyak sapi (boleh diganti dengan butter)
  • sebiji nenas dipotong bulat
  • garam secukup rasa
  • 4 sb gula
  • setengah cawan air
  • sedikit halia (dihiris nipis)
  • 2 sudu besar kerisik/kelapa parut yg dgoreng

Cara-cara

  1. Panaskan minyak sapi dalam kuali.
  2. tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia sehingga naik bau.
  3. Masukkan bunga lawang,buah pelaga, kulit kayu manis dan air ke dalam kuali.
  4. Letakkan nenas dan tutup kuali. Air dari nenas tuh akan keluar.Api kecil. Kalau tengok air dalam kuali tu macam sikit sangat, tanpa ikut sesedap hati.tapi tak perlu berkuah sangat.
  5. letak garam dan gula.
  6. bila rasa nenas tuh dah mesra dan lembut, boleh la dihidangkan..rasa dia manis2 gitu...biasa la masakan kelantan. sesuai digandingkan dengan kuzi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.