Rabu, 29 Disember 2010

sambal tempe dan ikan bilis



1 kilo ikan bilis buang kepalanye yek
2 peket tempe

1 sudu besar gula
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam

BAHAN - BAHAN DI KISAR HALUS :

15 - biji cili kering
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih yang besar
Belacan sebesar syiling 50 senklu tak suka tak yah lah letak yek..
Sedikit air
caranye:
Tempe di potong nipis-nipis 
Basuh ikan bilis dan tos 

Goreng ikan bilis sampai garing , angkat dan toskan ikan bilis .
pastu gorengkan tempe dn toskn..sedia nk wat sambalnye
blender semua bahn2 kisar dn tumis dgn minyak sampi pecah minyak
pastu msukkn gula 1 sudu, ajinamoto dn garam..pastu bru masukkn tempe dn ikn bilis yg dh d goreng tadi.
sedia untk d mkn time panas2 yek..anak2 saye suka meratah smbal tempe ni.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.