Khamis, 19 Februari 2015

Ayam percik pasar malam kemayan

RESEPI AYAM PERCIK PASAR MALAM
Bahan-bahan
6 ketul ayam
3 sudu besar cili kisar
4 cawan santan pekat
6 biji bawang merah*ff
2 biji bawang putih*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
1/2 inci lengkuas*
4 batang serai*
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar gula tebu/gula melaka
1 asam keping
garam secukupnya

Untuk perapan
4 biji bawang putih
2 inci halia
serbuk kunyit dan garam


Cara-caranya

Perap ayam dengan bawang putih dan halia serta serbuk kunyit dan garam dan perap sehingga 2-3 jam di dalam peti sejuk.
Kisar bahan bertanda * sehingga lumat dan masukkan ke dalam periuk bersama asam keping dan cili kisar.
Masukkan santan dan hidupkan api dan masak dengan api sederhana kecil sehingga mendidih.
Masukkan ayam sekejap dan keluarkan semula (1/2 masak).
Biarkan kuah tadi masak sehingga pekat.
Masukkan ayam 1/2 masak kedalam oven dengan suhu 200 dan balikkan ayam sambil sapu dengan kuah percik tadi sehingga ayam kekuningan.

Nak lagi sedap bakar guna arang kayu bakau.memang meletup rasa nya.







Tiada ulasan:

Catat Ulasan

setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.