Keronsang terbaru pebagai patern untuk tahun 2015.
Kesemua ni boleh campor2 kan harga tetap sama sedozen rm70 tidak temasuk postage.sedozen ni ada 12 set termasuk pin bahu kiri kanan. Pembelian lebih banyak 2dozen ke atas (24 set ) saya bagi free postage. Caj pos tu d kira discoun ye.borong lh sebnyak mana kos pos sya tanggung. Pada yg nk oder boleh whatsupp 019-8013761@pergi ke fb saya liza mutiara sabah .
Assalamualaikom..blog ni di cipta tujuan asal untuk bekongsi resepi2.Alhamdulilah ramai pulak pengunjung masuk ke "teratak" usang saya . Sambil2 bekongsi resepi tu saya try2 bejinak2 bisnes on9 kecil-kecilan.antara barangan yg saya produk kecantikan dan perhiasan mutiara Sabah yg saya buat sendiri.pada pengunjung2 kalau bekenan boleh lah pm saya di fb "Liza mutiara sabah" @ Instagram Liza_mutiarasabah @ whatsupp 019-8013761. Untuk tgok2 design terbaru boleh whatsupp saya ye.terima kasih
Khamis, 26 Februari 2015
Khamis, 19 Februari 2015
Ayam percik pasar malam kemayan
RESEPI AYAM PERCIK PASAR MALAM
Bahan-bahan
6 ketul ayam
3 sudu besar cili kisar
4 cawan santan pekat
6 biji bawang merah*ff
2 biji bawang putih*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
1/2 inci lengkuas*
4 batang serai*
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar gula tebu/gula melaka
1 asam keping
garam secukupnya
Untuk perapan
4 biji bawang putih
2 inci halia
serbuk kunyit dan garam
Cara-caranya
Perap ayam dengan bawang putih dan halia serta serbuk kunyit dan garam dan perap sehingga 2-3 jam di dalam peti sejuk.
Kisar bahan bertanda * sehingga lumat dan masukkan ke dalam periuk bersama asam keping dan cili kisar.
Masukkan santan dan hidupkan api dan masak dengan api sederhana kecil sehingga mendidih.
Masukkan ayam sekejap dan keluarkan semula (1/2 masak).
Biarkan kuah tadi masak sehingga pekat.
Masukkan ayam 1/2 masak kedalam oven dengan suhu 200 dan balikkan ayam sambil sapu dengan kuah percik tadi sehingga ayam kekuningan.
Nak lagi sedap bakar guna arang kayu bakau.memang meletup rasa nya.
Bahan-bahan
6 ketul ayam
3 sudu besar cili kisar
4 cawan santan pekat
6 biji bawang merah*ff
2 biji bawang putih*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
1/2 inci lengkuas*
4 batang serai*
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar gula tebu/gula melaka
1 asam keping
garam secukupnya
Untuk perapan
4 biji bawang putih
2 inci halia
serbuk kunyit dan garam
Cara-caranya
Perap ayam dengan bawang putih dan halia serta serbuk kunyit dan garam dan perap sehingga 2-3 jam di dalam peti sejuk.
Kisar bahan bertanda * sehingga lumat dan masukkan ke dalam periuk bersama asam keping dan cili kisar.
Masukkan santan dan hidupkan api dan masak dengan api sederhana kecil sehingga mendidih.
Masukkan ayam sekejap dan keluarkan semula (1/2 masak).
Biarkan kuah tadi masak sehingga pekat.
Masukkan ayam 1/2 masak kedalam oven dengan suhu 200 dan balikkan ayam sambil sapu dengan kuah percik tadi sehingga ayam kekuningan.
Nak lagi sedap bakar guna arang kayu bakau.memang meletup rasa nya.