Ahad, 3 Mac 2013

resepi ikan cencaru bakar dengan rumpai laut

RESEPI CENCARU BAKAR DGN RUMPAI LAUT ..
( Hidangan 4 org mkn )

Bahan-bahan:
2 ekor ikan cencaru besar
Serbuk kunyit
Garam secukup rasa
3 sudu besar cili kisar
10gm rumpai laut (direndam)
1 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 ulas bawang merah (ditumbuk)
Sedikit Ikan bils (ditumbuk)
Daun pandan

Cara:

1. Belah belakang ikan cencaru tetapi jangan sampai putus.
2. Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Ketepikan.
3. Sediakan bekas. Campurkan cili kisar, rumpai laut, bawang putih, bawang merah, ikan bilis dan garam secukup rasa. Gaul hingga sebati.
4. Sumbatkan kesemua bahan tadi kedalam belahan belakang ikan.
5. Balut ikan dengan daun pandan. Panaskan ketuhar dan bakar ikan hingga masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.