Selasa, 19 Februari 2013

cara masak rumpai laut kolagen



    kolagenlaut.blogspot.com
  1. Basuh rumpai laut, ramas2 seperti basuh beras 5-6 kali.
  2. Rendam rumpai laut yang telah dibasuh semalaman (rendam 5-8jam). 
  3. Basuh rumpai laut lagi, ramas2 seperti basuh beras 5-6 kali
  4. Nisbah air,  100gram rumpai laut = 2.5 liter air kosong
  5. Masak dengan api yang perlahan selama 30 minit. Kacau sehingga hancur
  6. Biarkan ia sejuk sebelum diletakkan ke dalam bekas dan disimpan dalam peti ais
  7. Kolagen ni tahan lama sebab ianya anti bakteria.

Perhatian: Utk mengurangkan rasa hanyir rumpai laut, rendam rumpai laut dgn daun pandan atau asam keping  atau letak sehelai daun pandan semasa memasak rumpai laut.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.