sambal bilis petai
- segenggam besar ikan bilis yang telah d buang kepala
- segenggam besar bawang merah - dimayang halus
- seulas bawang putih - d tumbuk
- 1 1/2 sudu besar cili boh @ cili kering yg telah dikisar (tambah jika ingin lagi pedas @ kisar sekali beberapa cilipadi)
- santan dari 1/2 biji kelapa parut (untuk santan pekat, diperah dgn secawan air saja). kalau ikan bilis lagi byk, ambik santan dari sebiji kelapa.
- petai dibuang kulit dalam kuantiti lebih atau sikit begantung selra masing2..pastu goreng sekejap je
- garam+gula
- minyak masak
Cara-cara
- panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis sehingga layu
- masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dimayam. goreng untuk 2-3 minit atau hingga layu, dan tambahkan cili boh, goreng untuk 2 minit. kacau hingga sebati kesemua bahan2.
- masukkan santan dan , kacau hingga sebati
- masukkan garam dan gula , kecilkan api dan tutup kuali.
- kacau sekali sekala. pastikan api kecil. setelah pecah minyak, masukkn petai dan ikan bilis yang di goreng tadi dan biarkan semuanya masak baru le d angkat di hidangkn time panas2..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.