Selasa, 15 Mac 2011

sambal bilis petai


  • segenggam besar ikan bilis yang telah d buang kepala
  • segenggam besar bawang merah - dimayang halus
  • seulas bawang putih - d tumbuk
  • 1 1/2 sudu besar cili boh @ cili kering yg telah dikisar (tambah jika ingin lagi pedas @ kisar sekali beberapa cilipadi)
  • santan dari 1/2 biji kelapa parut (untuk santan pekat, diperah dgn secawan air saja). kalau ikan bilis lagi byk, ambik santan dari sebiji kelapa.
  • petai dibuang kulit dalam kuantiti lebih atau sikit begantung selra masing2..pastu goreng sekejap je
  • garam+gula
  • minyak masak

Cara-cara

  1. panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis sehingga layu 
  2. masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dimayam. goreng untuk 2-3 minit atau hingga layu, dan tambahkan cili boh, goreng untuk 2 minit. kacau hingga sebati kesemua bahan2.
  3. masukkan santan dan , kacau hingga sebati
  4. masukkan garam dan gula , kecilkan api dan tutup kuali.
  5. kacau sekali sekala. pastikan api kecil. setelah pecah minyak, masukkn petai dan ikan bilis yang di goreng tadi  dan biarkan semuanya masak baru le d angkat di hidangkn time panas2..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.