donut kentang besambal dan begula
3 cwan tepung gandum*
1 paket camca besar yis kering (d bancuh dgn air suam 1 cwan dn + 1 sudu besar gula kacau smpai sebati d tutup jap)
1 camca teh dough softener*
1 camca besar susu pekat manis
3 camca besar shortening
1 biji telur
1 biji besar kentang lecek(rebus dulu yek)
1 camca besar minyak jagung
1 camca teh bread improver*
1 camca baking powder*
Cara-cara
Campurkan tepung dgn bahan betanda * gaul sebati masukk yis yg dh d bancuh, telur, minyk jagung/minyk mkn, shorteningdn susu pekat dan gaul rata.
Masukkan kentang lecek dan .Uli dalam 20 minit (doh memang melekit ,tak perlu tambah tepung).Rehatkan doh 2 jam.
Bila doh dah naik sekali ganda,bulat-bulatkan dan buat bentuk donat.Rehatkan lagi 1/2 jam.
Goreng dengan api sederhana hingga masak.Toskan minyaknya,hiaslah ikut suka
bahan smbalnya:
tumis lada kering yg d kisar, msukkn udag kering yg d tumbuk sikit,6 sudu besar gula ( lg manis lg sedap) garam dn pak aji..tumis hingga pecah minyak.pastu bru masukkn donut dn sira .dh masak taburkn dgn bjan yg d goreng tnpa minyk dn kcang tanah yg d tumbuk ( saye x letak kckng tnah sbb stok dh habis)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.