Assalamualaikom..blog ni di cipta tujuan asal untuk bekongsi resepi2.Alhamdulilah ramai pulak pengunjung masuk ke "teratak" usang saya . Sambil2 bekongsi resepi tu saya try2 bejinak2 bisnes on9 kecil-kecilan.antara barangan yg saya produk kecantikan dan perhiasan mutiara Sabah yg saya buat sendiri.pada pengunjung2 kalau bekenan boleh lah pm saya di fb "Liza mutiara sabah" @ Instagram Liza_mutiarasabah @ whatsupp 019-8013761. Untuk tgok2 design terbaru boleh whatsupp saya ye.terima kasih
Khamis, 10 Februari 2011
tapai pulut
tapai pulut 3 hri peram baru dapat makan..rasanye sunguh enak manis2 masam..peggh!!...marvelesss
bahanya:
1 kilo pulut d rendam sejam dua pastu d masak ..tp air jgn bnyk yek.
1 biji ragi (jenis elok dn manis) ragi saye beli sebesar tutup botol minyk makan.
2 sudu gula pasir ( buat syarat je tabur kt ats pulut tu nanti)
tak letak pon tak pe sbb ragi tu dh manis
daun pisang / daun getah
saye gune daun pisang dn cuci bersih2 astu keringkn dn layur skejap ats api
lidi untuk semat
dah masak pulut tu..sejukkn dn letakkn pulut ats dulang.ratakn dgn sudu
gelek2kn ragi tu dgn lesung (ragi dlm plastik) spaya hncur..
ayakkn ragi gune tapis teh ats pulut hingga rata.pastu taburkn gula 2 sudu
pastu kacau dn gaul rata kesemua ..
letakkn pulut dlm daun pisang yg dh d layurkn dn sematkn dgn lidi .
masukkn kesmua tapai tu dlm periuk besar dn ttup..pastu balut dgn kain.
ikat kemas2 dn simpan lah kt tmpat tesorok ( kang anak2 kita bukak lak klu simpan kt meja.)
dh 3 hri bru lah boleh d makn.msukkn dlm peti ais..
selamat mencube
P/S : kalau tapai tak menjadik dn masam..maknanye ragi tu tak bagus.sbb saye pon penah tesalah beli ragi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.