Khamis, 10 Februari 2011

sambal bebola ikan sos

sambal Bebolal ikan bersos cili untk hidangn malam ..
bahannya:
isi ikan ( suka hati yek nk ikn ape2 jgn ikan tmban dh le..)
sedikit tpong ubi/kanji dn tpong gandum
asalkn boleh d gentel2 dh le dgn isi ikn tu
sedikit minyak ( masa nk gentel2 isi ikn tu sapu minyak kt tgn spaya x melekat
sdikit garam. lada sulah dn pak aji 
satukn kesemua bahnni kecuali minyak dn gentel2 le ..buat bebola kecik2 sebesar ibu jari ke anak jari ke
goreng kn bebola tu dn angkat

untk bancuhan ke dua
sedikit tpong gndum, sdikit tpong beras dn telur sebiji
sedikit air..wat lah mcm nk wat tpong ncuhan goreng pisang
celopkn bebola ikn tu dn goreng..pastu angkat dn wat le sambalnye
bahan sambal:
1 sudu besar tpong kanji d bncuh dgn 1/2 gelas air
2 ulas bawang merah d hris
1 ulas bawnag putih d ketuk
lada kering yg dh d kisar 1 sudu besar
sos sili 3 sudu besar
gram , gula dn ajinamoto klu suke
daun bawang d potong kecik2
lada besar untk hiasan
tomato d potong dadu
caranya:
tumiskn bawang dgn minyak smpai wanggi pasu mauskkn lada kering yg d kisar..pastu bru masukn gram, gula, dn pakaji.
kacau sebati..masukkn sos cili.pastu bru masukkn air bancuhan tpong kanji tadi
tunggu mendidih dn masukkn bebola ikan dn tomato , daun bawang dn lada besar..kacau sebati.
ttp api sedia untk d makn
rasanye mmc kopok lekor pon ade..klu nk mkn begitu tnpa nasik pon sedap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.