Assalamualaikom..blog ni di cipta tujuan asal untuk bekongsi resepi2.Alhamdulilah ramai pulak pengunjung masuk ke "teratak" usang saya . Sambil2 bekongsi resepi tu saya try2 bejinak2 bisnes on9 kecil-kecilan.antara barangan yg saya produk kecantikan dan perhiasan mutiara Sabah yg saya buat sendiri.pada pengunjung2 kalau bekenan boleh lah pm saya di fb "Liza mutiara sabah" @ Instagram Liza_mutiarasabah @ whatsupp 019-8013761. Untuk tgok2 design terbaru boleh whatsupp saya ye.terima kasih
Khamis, 10 Februari 2011
pau gebu
pau gebus kcng hitam
2 cwan tpong gndum*
1 sudu teh bread improver*
1 sudu teh sofl improver*
1 sudu teh baking powder*
( semua bahn ni di cmporkn)
1/2 peket yis
1/2 cwan air suam yek jgn pans tau
1 sudu besar gula
( semua ni d bncuh besama dn ttp, dlm 5 minit biarkn ia bebuih)
1 sudu besar penuh shrtening ( minyak mkn pon boleh tp guna 4 sudu besar)
masukkn tpong gndum yg dh d cmporkn dgn bhan betanda * ..kemuadian masukkn air bancuhan yis dan shortening, uli pelan2..klu kurnag air tmbhkn sesudu..uli hinga sebati dn perapkn sejam dua smpai naik 2xganda doh tu
pastu bru lah d msukkn inti dan perap lg selama sejam hingga naik..pastu kukus ..panskn kukus dulu yek
untk inti tu boleh d beli d kedai inti kacng hitam
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.