Khamis, 10 Februari 2011

pau gebu



pau gebus kcng hitam
2 cwan tpong gndum*
1 sudu teh bread improver*
1 sudu teh sofl improver*
1 sudu teh baking powder*
( semua bahn ni di cmporkn)
1/2 peket yis
1/2 cwan air suam yek jgn pans tau
1 sudu besar gula
( semua ni d bncuh besama dn ttp, dlm 5 minit biarkn ia bebuih)
1 sudu besar penuh shrtening ( minyak mkn pon boleh tp guna 4 sudu besar)
masukkn tpong gndum yg dh d cmporkn dgn bhan betanda * ..kemuadian masukkn air bancuhan yis dan shortening, uli pelan2..klu kurnag air tmbhkn sesudu..uli hinga sebati dn perapkn sejam dua smpai naik 2xganda doh tu
pastu bru lah d msukkn inti dan perap lg selama sejam hingga naik..pastu kukus ..panskn kukus dulu yek

untk inti tu boleh d beli d kedai inti kacng hitam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.