Selasa, 4 Januari 2011

soto makasar resepi dri noor shahizan mohd said fb.


soto makasar...
BAHAN
1 kilo daging 
1 bgkus nasi impit ( noor bli ketupat mini tu)
4 sekawan
kacang tanah- d goreng dan d blender halus
1 bgkus sup bunjut.(x nk letak pun x per)

bhn A ( di blender halus)
5 ulas bwg kecil
5 bwg putih
halia
lengkuas

bhan B ( d blender kering @ d tumbuk halus)
2sdb serbuk ketumbar
2sdb serbuk lada sulah
2sdb serbuk lada hitam
1sdb jintan manis
3bj buah keras

bhn tabur
bwg goreng(buat sndri lebih sdp)
daun sup ( dihiris halus)
limau kasturi( d blh 2)
sambal cili

cara buat sambal cili
cili padi d goreng n d tumbuk...+ sket garam....

cara masak (kuah)
1) rebus daging hingga empuk....bila dh empuk, keluarkan dan hiris nipis2...masukkan balik dlm air rebusan...
2) tumis bahan A dan masukkan dlm air rebusan daging.
3) masukkan juga kacang tanah yg dh siap d blender dlm air rebusan daging tadi...
4) seterusnyer, masukkan bahan B dan sup bunjut.biar hingga betul2 masak.
5) jgn lupa letak bahan perasa ekkkkkk....
bila dh masak bolehla di hidangkan dgn nasi impit dan bahan tabur

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.