Sabtu, 1 Januari 2011

cezy wedges kentang resepi dri azie mazidah dn shasha rahmat FB


BAHAN2
Kentang - (bersize besar) tidak perlu dikupas kulit yea.. bersihkan kulitnya , basuh then lap kering kulitnya dan dipotong wedge. tapi klu nak beli yg dah siap pny (frozen) pun bole..pastu bancuhkn sikit dlm 4 sudu tpg beras, serbuk kari dlm 1 sudu, garam, ajinamoto ( saye letak kiub pati ayam .bilis magie serbuk cili cikit klu nk rasa pedas2.kacau sebati dn goreng dgn api kecik smpai msak n lembut.angkat dn toskn..

bahan2 buat sos cheese cezy:
2@3 keping cheese cheddar/kraf
1 kotak suus segar ( saya guna susu cair)
1 @ 2 sudu tpong gndum
1 1/2 sudu mentega/butter d cairkn
3 sudu yogurt plain (klu x de pon x pe yek)
cairkan butter/mentega
masukkn kan tepung gandum 
kacau rata jgn bagi begentel.
masukkkan susu
masukkn pewarna kuning bagi kuahnye kuning sikit.(klu tak nak pon tak pe)
masukkn kan cheese
masukkn kan yogurt
masukkn kiub ayam magie atau garam /ajinamoto 
masak hingga pekat..ikutlah suka hati klu nk pekat masak lagi klu nak cair pon boleh jugak.hidagkn dgn sos cili dn mayonis
gandingan rsepi azie mazidah dn shahsa Rahmat TQVM..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.