Assalamualaikom..blog ni di cipta tujuan asal untuk bekongsi resepi2.Alhamdulilah ramai pulak pengunjung masuk ke "teratak" usang saya . Sambil2 bekongsi resepi tu saya try2 bejinak2 bisnes on9 kecil-kecilan.antara barangan yg saya produk kecantikan dan perhiasan mutiara Sabah yg saya buat sendiri.pada pengunjung2 kalau bekenan boleh lah pm saya di fb "Liza mutiara sabah" @ Instagram Liza_mutiarasabah @ whatsupp 019-8013761. Untuk tgok2 design terbaru boleh whatsupp saya ye.terima kasih
Ahad, 19 Disember 2010
yong tau fu
resepi yong tau fu:
fishball dn fish kek serta tauhu.( ikot suka nk buh yg lain2)
kangkung ( d celur dgn ir panas mendidh skejap)
kacang tanah d tumbuk
bijan d goreng
bahan kuah:
5 sudu kicap manis (sye gune yg tamin dn adabi)
5 sudu gula merah
sdikit belacan( d tumbuk dgn lada api)
2 sudu lada kering yg d kisar
1 sudu lada api ( nk pedas)
3 cwan air rebusan ikan bilis ( sye gune 1 kiub ikan bilis maggie je+ air 3 cawan)
air asam jawa stengah cwan
gula pasir 4 sudu
garam sdikit
minyak untuk menumis
2 sudu sos tiram
3 sudu tepong ubi /kanji ( untuk memekatkn.last dkt nk siap bru buh)
caranye:
tumis lada api dn cili kering serta masukkn air rebusan ikn bilis @ kiub ikn bilis dgn 3 cwan air.kemudian msukkn gula merah. sos tiram.garam,gula ,kicap,air asam jawa.bila mendidih msukkn tpong kanji yg d camporkn dgn air tadi dn biarkan mendidih.dn dh msak boleh lah d mkn dgn fish ball nk mkn dgn buah2 wat mcm rojak buah pon bleh.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.