Assalamualaikom..blog ni di cipta tujuan asal untuk bekongsi resepi2.Alhamdulilah ramai pulak pengunjung masuk ke "teratak" usang saya . Sambil2 bekongsi resepi tu saya try2 bejinak2 bisnes on9 kecil-kecilan.antara barangan yg saya produk kecantikan dan perhiasan mutiara Sabah yg saya buat sendiri.pada pengunjung2 kalau bekenan boleh lah pm saya di fb "Liza mutiara sabah" @ Instagram Liza_mutiarasabah @ whatsupp 019-8013761. Untuk tgok2 design terbaru boleh whatsupp saya ye.terima kasih
Ahad, 19 Disember 2010
taufufah kacang soya lagi
bahannye 1 kg kcg soya (d rendam 10 jam smpi kembng)
1 sudu teh penuh GDL ( beli kt kedai kek @ sengse cina..ckp nak wat taufufah)
3 sudu teh penuh tpg jgung
1 cwn air msk sejuk
untuk kuahnye:
gula merah dn gula pasir d msk dgn air
caranye:
ambil 1 cawan ksng soya dn blenderkn dgn 2 cwn air
kemudian tapis dgn penapis teh kain kasa ( selalunye kt kedai kopi guna penapis ni)
ulangi belender kcng soya smpai habis.(dpt anggaran stengah priuk kecik sbb nk pekat)
masak dgn api pelahan tp kena kerap d kacau agak air soya tu x membuak keluar.
dlm bekas lain (sya guna tampawe aiskrim je) masukkn air sejuk,1 sudu kecil penuh GDL,3 sudu kecil tpong jgung dn kacau rata.kemudian curahkn pelahan2 air kacang soya yg mendidih tu ke dalam larutan GDL tadi.( seeloknye masa nk curah tu tapis skali dgn penapis teh agar buih2 soya tak de)
kemudian tutup tmpawe tu dgn kain tuala bersih supaya air wap x jatuh dlm taufufah ( supaya taufufah kekal cntik dn x berair)
lepas 15 minit kemudian baru lah boleh d makan dn di curahkn dgn air gula merah.
klu nk taufufah sentiasa panas, x payah guna tampawe, gunakn tarmos nasi spuya kekal panas bau sedap d makan.
selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.