taraaa..ni lah tart telur fist time saya buat.emmm sedap sngt, anak2 mkn sekejap je 1 adunan dpt 24 biji
resepinya:
BAHAN-BAHAN UNTUK PASTRY
200G BUTTER
100G GULA AISING
370G TEPUNG GANDUM
1BIJI TELUR + 1 BIJI KUNING TELUR
½ SUDU KECIL ESEN VANILA
CARA2 PASTRY
1. PUKUL BUTTER DAN GULA SAMPAI KEMBANG.
2. MASUKKAN TELUR SEDIKIT DEMI SEDIKIT.
3. MASUKKAN TEPUNG SAMPAI JADI DOH.
4. RATAKAN SETEBAL 1/2 CM DAN TERAP DALAM ACUAN.
5. CUCUK DENGAN GARFU SUPAYA TIDAK KEMBUNG. DAN BAKAR SELAMA 10MIN PADA SUHU 180C. SETELAH MASAK DISEJUKKAN….BARU BOLE LETAK FILLING OK…
bahan-bahan inti
4 biji telur
1/3 cawan gula kastor
1 tin susu cair
1 cawan air suam
1/2 sedu makan esen vanila
1 sudu makan tepung kastard
cara-cara untuk inti
kacau gula n air suam hingga larut masukkan susu cair
esen vanila ,tepung kastard.dan telur kacau hinnga sebati dnatuangkan kedlm pastri yg telah dibakar bakar lg selama 15minit..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.