Rabu, 29 Disember 2010

sambal udang special


Udang (saiz ikut suka )
Garam, gula, ajinamot
4 sudu santan kelapa (pekat) klu tak da pon tak pe
Air asam jawa
Bahan kisar : 6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
10 batang cili kering
2 batang serai
Sedikit belacan
Cara-cara

Gaul udang dengan garam dan goreng separuh masak.
Kisar semua bahan kisar di atas.
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi sehingga masak dan garing.
Setelah garing masukkan air asam jawa. Kemudian masukan santan, udang dan bahan perasa secukupnya.
Biarkan pekat sedikit dan sedia untuk dihidangkan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.