Ahad, 19 Disember 2010

mi sup sabah


  • 500g tulang rusuk campur 250g daging tetel direbus hingga empuk
  • 80g halia diketuk
  • 8 ulas bawang putih diketuk
  • 1 paket Sup bunjut sup tulang
  • garam dan gula secukup rasa. Mesti lebihkan rasa masin dan manis supaya berasa bila makan ngan mihun nanti
    • daun bwg, daun sup, bwg goreng, cili merah, limau nipis dan lobak asin (jika suka) - dihiris dan sedia untuk dihidang

    Cara-cara

    1.  masukkan halia, bwg putih dan sup bunjut kedlm periuk rebusan tulang/daging tadi dan rebus lagi dgn api sederhana
    2. masukkan kiub ayam magie 1 ketul/2 pastu masukkn rempah jintan manis 1 sudu, serbuk jintan putih 1 sudu besar, serbuk lada sulah 1 sudu besar, serbuk ketumbar 1 sudu besar, serai di ketuk 2 batang. halia 2 ketul di ketuk kasar2, lengkuas 1 sebesar ibu jari di ketuk kasar.rempah 5 ( kayu manis.cengkih.,bunga lawang, pelaga) masukkn kesemua dlm rebuasan daging/tulang
    3. masak dan kacau sentiasa hingga mendidih sikit, dlm 5 minit, tutup api
    1.  toskan mihun yg telah direndam dan celurkan dgn air panas
    2. keluarkan tulang/daging dari sup dan potong kecil2 untuk dihidangkan
    3. Siap untuk dihidangkan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.