Ahad, 19 Disember 2010

mi sup rebus daging/ayam/udang/sotong

  • 2 genggam mi kuning-celur
  • 1 ulas bawang putih&1 ulas bawang kecil-racik
  • 4 ekor udang-jgn buang kulit
  • 1 keping fishcake-potong nipis
  • Isi ayam-potong kecil
  • 1 kiub ayam magie
  • 2 genggam sayur sawi yg telah di potong
  • *1 inci kayu manis,2 biji cengkih,1 biji bunga lawang&2 biji buah pelaga.
  • Air secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • Minyak utk menumis
  • 1/2 batang salary-potong serong
  • Daun bawang&bawang goreng-hiasan

Cara-cara

  1. Sediakan periuk sederhana besar,panaskan sedikit minyak dan tumis bahan2 * & kedua2 jenis bawang hingga naik bau.
  2. Masukkan fishcake&isi ayam ,daging..tumis sebentar dan terus masukkan air ikut sukatan 2orang makan.
  3. Masukkan kiub ayam maggie secukop  rasa,tggu sup mendidih masukkan udang,sawi&batang salary.Kacau sebentar,tutup api.
  4. Tuangkan kuah sup didalam mangkuk yg berisi mi.Boleh dimakan bersama begedil & cili api kicap kalo suka pedas.Hiaskan dgn daun sup&bawang goreng.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.