bahannya:
ni resepi laksa penang:
1 kilo ikn selayang ( kt sabh pnggil ikn basung) ikn d rebus dn d buang tulngnye.pastu belender isi ikn dgn air rebusan ikn.
5 ulas bwng merah
2 sudu cili kering yg d kisar
2 sudu udang kering
caranye kisar isi ikn dgn air rebusan ikn tadi pastu msukkn bwng merah dn udang kering kisar lg pastu msukkn dlm periuk, msukkn cili kisar( nk pedas tmbah lada api)
masukkn air rebusan ikn lg dlm priuk dn msukkn garam, ajinamoto, 4 keping asam keping, segenggam daun kesum, bunga kantan di hiris kasar.msak smpi mendidih.pastu boleh d mkn dgn mi laksa yg d rebus
hiaskn dgn cili api d potong kecik2, bawng besar d potong halus dn telur serta udang.klu x nk hias pon x pe..mkn je dgn telur.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.