Ahad, 12 Disember 2010

kek gula hangus a.ka sarang semut resepi liliwati kasidi FB


bhn2
1 cwn gula
1 cwn air pans
...2sdm butter
-kacau gula smpai hngus jap..tp jgn smpai rentung..pahit kang..pastu mskkan air panas..timeni lili matikan api..awas..jeng2..terperecik2 u...tuang sikit..masak smpai gula larut..pastu mskkan butter..sjkkan kjp
bhn2 kek
1 cwn tpg gandum*
1 cwn susu pekat
4 biji telur
1 1/2sdt sodabikarbonate*
1sdt esen
*tpg n soda ayak 2x (ntah nape ntah lili suka ayak 2x..hehehe..)

cara2
- pukul telur smpai kmbang
- mskkan susu pekat - pukul lg
- mskkan tpg yg d'ayak
- kacau rata
- mskkan gula hangus td..
- tapis kalo b'ketul
- adunan mesti cair..
perap 4 jam ttp adunan, bila nak bkr br tuang dlm loyang
bakar api 170C
- guna api bwh 40 min
- belen api atas bwh smp kek msk
- loyang gris ngan butter jek x pyh alas ngan kertas

selamat mecuba...:)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

setiap pertanyaan boleh whatssup atau sms saya 019-8013761 terima kasih

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.